Snertkampioen Jan Luik is weer chef-kok bij Waanders

Foto: Harm Brand

Hoewel hoteleigenaar Henk Breukelaar (56) niet eerder met hem samenwerkte, is hij verheugd over zijn terugkeer. Chef-kok Jan Luik (61) is met ingang van mei weer chef-kok bij Hotel-Restaurant Waanders.

Eerder werkte hij al 30 jaar bij het bedrijf. Sinds zijn vertrek in 2009 heeft hij in Meppel bij café de Kansel en Tante Puck gewerkt, daarna in Ruinen voor “De Herberg van Rune” en restaurant “t Wapen van Ruinen”. Na ongeveer 10 jaar omzwervingen is hij nu weer terug. Lijkt het je leuk om met Jan samen te werken? Waanders heeft nog een vacature als sous-chef en vraagt nog wat extra keukenpersoneel. In totaal werken er tussen de 30 en 35 mensen. De meesten daarvan in deeltijd.

Jan Luik is opgegroeid in Staphorst. Hij woonde als kind in de Oranjestraat waar zijn ouders een winkel hadden (waar nu houtsnijder Albert Timmerman zijn ambacht uitoefent). Hij woont sindsdien in Meppel, eerder in de Koedijkslanden, nu in de Berggierslanden, allebei ooit Staphorster grondgebied. Luik: “De Reest is de grens”. Hij gaat daarvandaan nu elke dag op de fiets naar het werk. Ook Waanders is nooit echt uit beeld geweest. Zijn huidige vrouw werkt er inmiddels al 27 jaar.

Landelijke bekendheid kreeg Jan Luik als snertkampioen bij de ANWB en kwam als beste uit een test van het AD. In 2004 reisde hij al eens op uitnodiging naar politiek den Haag om daar 80 liter erwtensoep aan de dames en heren politici te serveren. Hij zat toen in de jury bij de wereldkampioenschappen snert koken en stampot bereiden in Groningen. Voor snert is het nu nog veel te vroeg. Het snertseizoen loopt van begin november tot eind februari. “Het moet koud genoeg zijn”, aldus Breukelaar.

Lees ook: Hotel Waanders nu in zijn geheel in andere handen over