Hotel Waanders nu in zijn geheel in andere handen over

Foto: Hotel Waanders

Per 1 juli zijn de gebouwen van Hotel Waanders in andere handen overgegaan. Henk Breukelaar, de huidige uitbater is de gelukkige nieuwe eigenaar.

Na het faillissement in 2011, vijf jaar geleden, had Henk Breukelaar voor twee ton de failliete boedel overgenomen. De onroerende goederen vielen daar toen buiten, deze bleven in eigendom van de familie Waanders. Er waren toen twee gegadigden voor een doorstart. De heer Ton Kolman, die vanaf mei 2010 al de zaken regelde, en de nieuwe man Henk Breukelaar.

Welk bedrag gemoeid is met de overname van het onroerend goed niet bekend. Meteen na de aankoop is de familie Breukelaar voor een weekje op vakantie gegaan naar Turkije, om even tot rust te komen na deze turbulente periode. De uitspraak van het faillissement was op 28 juni 2011, het einde van het faillissement door een verbindende uitdelingslijst op 31 maart 2015.

TT-Assen
Het hotel-restaurant is al jaren een geliefde stopplaats voor TT-gangers onderweg naar Assen. De dagen voor het evenement lijkt het parkeerterrein bijna uitsluitend bestemd te zijn voor motorfietsen.

Jacob Waanders start in 1901 met een rustplaats aan De Lichtmis, tussen Zwolle en Staphorst. In 1934 verplaatste zijn zoon Hendrik Waanders het hotel naar Staphorst. In augustus 1944 werd hij (samen met nog een aantal inwoners van Staphorst) door de Duitse bezetters gearresteerd en naar Duitsland gedeporteerd, waar hij in januari 1945 in concentratiekamp Neuengamme overleed. Op 13 april, een dag voor de bevrijding van Staphorst en omstreken, werd zijn bedrijf door de Duitse soldaten in brand gestoken, het pand ging geheel verloren.

Na de oorlog heeft zijn vrouw Aaltje met behulp van haar kinderen in een houten noodgebouw de zaak zo goed mogelijk voortgezet. Zoon Jan ging naar de Hogere Hotelvakschool in Den Haag, haalde in 1950 de benodigde horeca-diploma’s en kon toen zijn moeder volledig assisteren. De plannen om het hotel te herbouwen namen steeds concretere vormen aan en in 1951 was het nieuwe pand met hotel, café en restaurant een feit. In 1956 trouwde Jan Waanders (1929-2008) met Cornelia Rouffaer.

Het bedrijf groeide uit tot een goedlopende zaak, die in 1965 door Jan Waanders van zijn moeder werd overgenomen. Het paar kreeg drie kinderen, Alice, een fervent paardrijdster, Jeanine en Hendrik, die later in de voetsporen van zijn ouders, grootouders en overgrootouders zou treden. Het pand werd nadien, in 1960, 1971, 1980 en 1990 diverse malen verbouwd en uitgebreid, onder andere met diverse zalen die geschikt zijn voor bruiloften, congressen en andere groepsactiviteiten.

In 2003 ging de leiding van het bedrijf over in handen van zoon Hendrik, samen met zijn vrouw Ingrid. Onder hun leiding werden café-restaurant, serre-restaurant en een aantal hotelkamers aangepast aan de eisen van de 21e eeuw en werden een nieuwe huisstijl en logo (“Waanders, waar anders?”) geïntroduceerd. Jan Waanders is op 21 maart 2008, op 78-jarige leeftijd overleden. In mei 2010 vertrok Hendrik Waanders, Ton Kolman nam het roer over. In 2011 gevolgd door Henk Breukelaar, nu volledig eigenaar van het hotel.

Lees en bekijk ook de volgende gedateerde items: