Innovatieve Comfortplint gepresenteerd op bouwbeurs

Foto: Harm Brand

Het Staphorster bedrijf Comfortbouwer presenteerde de door hen ontwikkelde Comfortplint op beurs Bouwplan, Thuis in Wonen, over (ver-)bouwen, wonen en duurzaamheid. Deze werd gehouden in Expo Assen van donderdag 24 tot en met zaterdag 26 januari 2019.

“Zonder gezeur achteraf de aansluitpunten bepalen in je nieuwbouwwoning of kantoor”, dat is het hele verhaal in kort bestek. Met de Comfortplint kan het bouwproces na het plaatsen van een eerste rij comfortstenen -in vaktermen de kimlaag- voortvarend verder. Hiermee is er voor de hele levensduur van de woning een vaste kabelgoot in de muur aanwezig.

De ‘ouderwetse’ en arbeidsintensieve manier is om eerst alle muren te bouwen. Daarna worden voor de stopcontacten gaten geboord. Vervolgens moeten daar sporen naartoe gefreesd en uitgekapt worden. Daarin worden dan buizen vastgezet. Na het stucwerk worden daarin installatiedraden getrokken en alles aangesloten. Later verplaatsen is niet mogelijk.

Comfortplint is ontwikkeld met het oog op de toekomstige bewoner. Na de bouw realiseert deze zich dat hij op bepaalde plekken toch een stopcontact had willen hebben. Andere achteraf verkeerd geplaatste stopcontacten worden vrijwel nooit gebruikt en ontsieren de wanden. Of je wilt ergens een kast neerzetten, maar daar zit net een stopcontact…

Het systeem is ontwikkeld door installatietekenaar Hendrik Brand (42) en meubelmaker Jan Cromwijk (41). “Is het sterk genoeg?” De blokken van keiharde beton zijn nog sterker dan gewone stenen of blokken wanneer daar horizontaal in gefreesd wordt, soms ook nog aan beide kanten. Het behaalde CE-keurmerk bevestigt deze garantie.

Voor de kabels wordt gebruik gemaakt van het systeem van Wieland, een grote Duitse firma die over de hele wereld levert. Dit zijn stekerbare kabels die speciaal voor de vaste installatie ontwikkeld zijn. Deze worden vanuit de meterkast in de goot gelegd. In elke comfortsteen zit een schroefdraad ‘ingebakken’ voor de bevestiging van de Comfortplint.

De plint is de afwerking, deze kan in allerlei kleuren en gedaanten geleverd worden. Bijpassend bij het gewenste interieur. MDF in alle RAL-kleuren, met folie of zelfs massief hout. Met een stevig kliksysteem wordt de plint aan de blokken vastgezet. Alleen op de plek van een aansluitpunt wordt een gat geboord en netjes afgemonteerd.

Kan de frees helemaal afgeschaft worden? Nee, want hier en daar moet toch een schakelaar of stopcontact hoger geplaatst worden. Een klein verticaal spoortje tot aan de goot onderin en het kan weer aangesloten worden. In de bouw wordt steeds meer gewerkt met geprefabriceerde onderdelen. De ‘comfortgoot’ kan ook meegestort worden in betonwanden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen