Bollenbank voor unieke wilde narcis opgericht in bolwerk

Grote groeiplaats van de Wilde Narcis in een tuin in Rouveen
Foto: Michiel Poolman

Ieder jaar in maart geven wilde narcissen weer kleur aan veel tuinen in Staphorst en Rouveen. De gemeente Staphorst is één van de weinige plekken in Nederland waar deze soort nog te vinden is. Met een burgemeester afkomstig uit een familie van bloembollenkwekers en exporteurs moet het goed komen.

Net als de klederdracht en de karakteristieke boerderijen, hoort de wilde narcis bij het straatbeeld van Staphorst.

Om te voorkomen dat deze soort uit de tuinen verdwijnt, hebben Landschap Overijssel, de “Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst e.o.” en de gemeente Staphorst een bollenbank opgericht. In de bollenbank kunnen bollen, waar bij de herinrichting van tuinen geen plek meer voor is, tijdelijk worden opgeslagen om deze later op een andere geschikte locatie weer een plaats te geven. Zo wordt voorkomen dat bollen verloren gaan. Ook wordt binnen de bollenbank geëxperimenteerd met het vermeerderen van bollen en het opkweken van narcissen uit zaad.

Steeds meer bollen beschikbaar

Het aantal bollen in de bollenbank is op dit moment nog laag, maar op termijn komen er naar verwachting steeds meer bollen beschikbaar. Zo kunnen bewoners met een daarvoor geschikte tuin de bollen een nieuwe plek geven en kan de soort aan de streek weer de prominente plek in het straatbeeld in gaan nemen. Iets waar ook de gemeente Staphorst zich sterk voor maakt, onder andere door bij het beheer van bermen, waar de wilde narcissen nog spaarzaam groeien, rekening te houden met de soort.

Oorsprong wilde narcis

Van oorsprong groeide de wilde narcis in Overijssel in beekdalen en aan de randen van veengebieden. Omdat de mooie lichtgele bloemen al vroeg in het voorjaar bloeien, werd de plant in het verleden vaak uitgestoken om vervolgens in de tuin te worden aangeplant. Op de oorspronkelijke groeiplaatsen is de soort tegenwoordig verdwenen, maar in tuinen in de regio komt de wilde narcis nog voor.

Ook in de tuinen staat de soort echter steeds meer onder druk. Door herinrichting en modernisering van tuinen en erven, en de opkomst van steeds meer gekweekte populairdere varianten, verdwijnt de wilde narcis uit steeds meer tuinen. De opgerichte bollenbank moet ervoor zorgen dat de soort voor de streek behouden blijft.

Voor meer informatie over de wilde narcis en de bollenbank kunt u contact opnemen met Michiel Poolman van Landschap Overijssel (tel. 0529- 408410 of [email protected]).

Lees ook: