Staphorster Bijbelinzamelaars geschokt door fraude

Foto: Eelco Kuiken

Staphorsters zamelden drie jaar geleden 2000 Bijbels in voor het Nederlands Bijbelgenootschap. Een record in Nederland. Het NBG wilde er een nieuwe Groene Bijbel, gedrukt op gerecycled papier, van maken. Deze week bleek dat de ingezamelde Bijbels in het reguliere recyclecircuit terecht kwamen.

Diverse plaatselijke afdelingen van het Nederlands Bijbelgenootschap in Nederland zamelden in 2013 100.000 Bijbels in. De afdeling in Staphorst was de absolute kampioen. Nergens zamelden vrijwilligers meer Bijbels in dan hier. Dik 2000 exemplaren leverden Staphorsters in. Allemaal voor dat goede doel: de Groene Bijbel. Allemaal voor niks dus.

Uitgeverij Jongbloed maakte gisteren bekend dat door fraude de nieuwe Groene Bijbel niet op papier van gerecyclede exemplaren is gedrukt. De Bijbels zijn op gewoon papier gedrukt. De ingezamelde Bijbels verdwenen in het recyclecircuit. Jongbloed haalt de Groene Bijbel uit de handel. De Groene Bijbel blijkt een leugen.

“Tot onze ontsteltenis ontdekten we de dag na de lancering van de Groene Bijbel dat we de belofte die we gedaan hebben met de Groene Bijbel niet waar kunnen maken. De claim dat de Bijbels gedrukt zijn op gerecycled papier en dat daarvoor de ingeleverde Bijbels zouden zijn gebruikt, blijkt onjuist te zijn”, aldus Jongbloed.

Roel Harink, van het NBG in Staphorst, is geschokt. “Wij zijn zeer ontdaan door dit slechte nieuws. We hebben ontzettend ons best gedaan. Voor niks, blijkt nu.” Uitgever Jongbloed nam maatregelen. Na een intern onderzoek waaruit blijkt dat er intern fraude is gepleegd, is een medewerker op non-actief gezet.

Het Nederlands Bijbelgenootschap zegt ‘diep geschokt’ te zijn. “Wij nemen deze fraude hoog op, omdat deze Bijbel uniek was mede door het gerecyclede papier”, zegt directeur Riewerd Buitenwerf. “We hadden met Jongbloed het gebruik van dat papier afgesproken en we hebben dat in de publiciteit benadrukt. De oude Bijbels die ons waren toevertrouwd, hebben we in goed vertrouwen ter beschikking gesteld aan Jongbloed. Het is onacceptabel dat die nu in het gewone recyclecircuit terechtgekomen zijn.”

Ook voor een aantal medewerkers aan de Groene Bijbel uit deze regio is de commotie rond de papierfraude een smet op de lang verwachte en inhoudelijk verder correcte ‘groene inspiratiebron’ aldus een bericht op De Stentor. ‘Super ellendig’, zo meent Janneke Burger uit Kampen, die als theologe een bijdrage schreef voor de Groene Bijbel. Ook Marlou van Essen uit Collendoorn, van wie een persoonlijk verhaal en een pleidooi voor gezonde voeding en gebruik van biologische cosmetica is opgenomen in de Groene Bijbel, noemt de papierfraude ‘bizar en tragisch’.

Lees ook:

Dossier: Juridische zaken