112

Dankzij inzet van stewards weer ‘rustige’ jaarwisseling

De daverende knallen zijn het enige waardoor de jaarwisseling in Staphorst en Rouveen niet ‘gewoon’ rustig genoemd kon worden. Secondenlang brandende vuurkegels, gevolgd door een oorverdovende knal. Met onderscheiden kleuren en geluidsdruk. Gehoorbescherming was zeer aan te raden.

In aanloop naar de jaarwisseling werd gevreesd voor stennis bij de stovonde. De politie heeft om 00.15 uur meteen daar dichtbij postgevat. Van groepsvorming was op die plek echter geen sprake. Als snel ging het in app-groepen rond dat de rotonde de plaats van samenkomst was.

Ruim 60 stewards leidden alles in goede banen. Toestromende jeugd met een bierflesje in de hand werd vriendelijk verzocht deze in te leveren. De inhoud mocht ter plekke nog even opgedronken worden, maar het glazen flesje moest achterblijven. Om glasscherven te voorkomen. De politie was op de achtergrond aanwezig en hoefde evenals de stewards niet in te grijpen. Een verdacht busje op de parkeerplaats bij de Aldi bleek een stelletje Meppelers te bevatten, uit op wat vertier. Een camper op het marktplein bleek uit Kampen te komen, maar ongevaarlijk.

In Rouveen hetzelfde beeld als in Staphorst, maar op veel kleinere schaal, daar waren 20 stewards gedelegeerd. Het epicentrum  was zoals gebruikelijk het kruispunt Esdoornlaan-Rozenlaan. Eén plastic parkeerpaaltje is aan het vuur prijsgegeven. Na een uur brandde deze nog… De meeste stewards waren  te voet, maar er waren ook enkele fietsteams,  twee-aan-twee per fiets reden deze bepaalde wegvakken om eventuele onregelmatigheden te signaleren. Om 2:00 uur werd in Rouveen een begin gemaakt met het opvegen. Staphorst volgde om 3:30 uur.

Lees ook: Oproep: Meer stewards gezocht voor veilig Oud en Nieuw