112

Valwind in storm richt ravage aan op vakantiepark IJhorst

Gisteravond is even na 20:00 uur een valwind over vakantiepark resort Reestervallei in IJhorst getrokken. De brandweer heeft toen ‘de zaak gestabiliseerd’ en enkele linten gespannen wegens loshangende takken. Een observatie bij daglicht.

In een relatief klein gedeelte van het park zijn verschillende bomen als lucifershoutjes geknakt. Chalet nummer 194 is zwaar beschadigd door een neervallende boomstam. Diverse andere chalets zijn beschadigd doordat er kleinere takken op en door de daken vielen. Veel tuinmeubilair is weggewaaid en glasplaten zijn gesneuveld.

Er zijn geen gewonden gevallen. Alle beschadigde chalets waren juist onbewoond. Bewoners van aanpalende huisjes zijn flink geschrokken van het natuurgeweld dat binnen enkele minuten de verwoestingen aanrichtte. Er was op dat moment een flinke onweersbui gaande. In het aangrenzende bos waren ook enkele bomen beschadigd.

Er werd eerst gesproken over een windhoos. Valwinden worden vaak verward met windhozen, die ook veel schade kunnen aanrichten. Bij een valwind treedt geen slurf op, maar de wind kan wel leiden tot wervelingen. Als bij een valwind bomen sneuvelen, vallen ze dezelfde richting; bij een windhoos is dat niet het geval.

Parkmanager Jannie van Hoek licht de eigenaren van de getroffen bungalows in. Het vakantiepark zelf is eigendom van EuroParcs en deze beheert de kavels. Er staan momenteel zo’n 90 onderkomens. Er zijn uitbreidingsplannen voor ongeveer 40 nieuwe vooral grotere op een gereedliggend stuk grond binnen het park.

Lees ook: Opruimen schade door de zomerstorm nog niet afgerond