112

Rietgedekte boerderij tegenover brandweerkazerne gered

Om 15:27 uur werd er alarm geslagen vanaf de Gemeenteweg 35, woningbrand rietgedekt schoorsteen. Het pand ligt tegenover de brandweerkazerne. Ruim twee minuten later uur werd ook de hoogwerker van Brandweer Meppel erbij geroepen.

Er is heel weinig bluswater gebruikt. Er was rook maar het was zoeken naar de vuurhaard. De schoorsteen zelf was koud, in een soort bak daaronder was hitte en kwam ook rook vrij. Er werd riet losgetrokken en ook binnen verder gespeurd. Na verwijderen van plaatmateriaal golfde er wat rook door het zoldervertrek.

In de onlangs verbouwde woonkamer stond een nieuwe houtkachel als warmtebron. Een jonge bewoner van het achterste gedeelte had op advies van de meldkamer deze houtkachel met een schep zand gedoofd. Door snelle actie van de brandweerlieden is het dubbel bewoonde rijksmonument uit 1875 gered.

Twee politiemannen regelden het verkeer aan de Gemeenteweg. Door de aansluiting van meerdere brandslangen op een door een brandweerman bewaakte en bediende slangenwagen kon maar één rijrichting tegelijk passeren.

Lees ook: Grote brand in rietgedekte woning aan de Museumsteeg