112

Nablussen papierrecyclingbedrijf duurt nog de hele dag

Volop brandweerlieden in actie en ook die even een moment rust genieten. Wethouder Lucas Mulder is als loco-burgemeester aanwezig. Hij vond het ‘apart’ om nu zo van dichtbij de teloorgang van een bouwwerk te zien: ‘Het wordt als het ware afgepeld’. Gisteravond was hij ook aanwezig, toen stond het gebouw al in lichterlaaie.

Drie mobiele kranen trekken alles uit elkaar. De bult met geblakerde wandplaten en verwrongen stalen spanten wordt steeds groter. De hoogwerker van Brandweer Meppel spuit van bovenaf een waterstraal in het oververhitte complex. Van af de grond zorgen diverse brandspuiten voor de nodige afkoeling. Tussen de geperste balen papier zit nog veel hitte verborgen. Op een grote bult papier zijn nog vlammen zichtbaar. Zodra dit uit elkaar getrokken wordt, laait het vuur door de blootstelling aan zuurstof uit de lucht.

Rondom staan groepjes mensen te kijken, ook veel schoolkinderen die vanaf deze week vakantie hebben. Aan de zuid-oostzijde is het vuur niet naar buiten uitgebroken. De witte laklaag van de wandplaten is daar overwegend intact. Ze buigen wel wat naar binnen maar staan nog overeind. Meer bovenaan zijn deze fors aangetast. Bij de vorige brand woedde juist in die hoek het vuur en waren het alleen die wandplaten die aan de bovenkant wat aangetast waren. Het dak in die hoek was toen wel flink doorgebrand.

Het nablussen zal naar verwachting sowieso nog de hele dag duren. De wegen rondom het calamiteitenterrein zijn gesloten voor autoverkeer, bestemmingsverkeer uitgezonderd. De rook en stank trekken vooral in noord-oostelijke richting. Ook tijdens de brand vannacht was dit het geval. Toen steeg er een enorme rookkolom ten hemel en boog in de genoemde richting af. Oosterd bij Ons Belang werden naar verluid stukken deels verbrand papier gevonden.

Om kwart voor elf sloten de eigenaren van Veijer trappen de poorten. De penetrante rooklucht maakt het werken niet meer verantwoord. Door noodzakelijke zaagselafzuiging wordt de rook het pand ingetrokken. Even eerder hadden ze de medewerkers naar huis gestuurd. Woodstap, het bedrijf ertegenover was ook gesloten. Bij KWS werd wel gewerkt, het pand heeft geen zichtbare schade opgelopen, hoewel daar vannacht wel voor werd gevreesd.

Lees ook: Kijkje in bedrijfshal Huhtamaki waar grote brand woedde (video)

Cookieinstellingen