112

Henk Compagner start actie voor AED in Rouveen West

Foto: Harm Brand

Rouveen werd al eerder hartveilig verklaard, maar sindsdien is de dorpskern behoorlijk gegroeid. Zeker nu Rouveen West 4 is afgebouwd en bewoond, is de afstand tot een AED toegenomen.

In een gesprek had Henk Compagner het hierover met zijn werkgever UniCarriers. Deze stelde daarop spontaan een AED beschikbaar voor de inwoners van Rouveen. Hij zocht daarop contact met de Stichting AED Staphorst. Deze dacht ook mee over een passende locatie. Die was al snel gevonden dankzij een welwillend aanbod van Maarten Petter: “Hij mag bij mij aan de muur”.

Petter woont met zijn vrouw Stephanie op de hoek Wilgenlaan/Beukenlaan in het eerste huis vanaf de derde en laatste invalsweg vanaf Scholenland. Els Buitenhuis, bestuurslid AED Staphorst: “Door de AED op deze locatie te plaatsen is meteen ook het buitengebied rond de Klaas Kloosterweg tussen Conradsweg en Stadsweg geborgd”. De kast wordt dan geplaatst op de erfafscheiding.

Deze “kast” betreft een speciale geconditioneerde buitenkast om het apparaat na installatie ook daadwerkelijk constant inzetbaar te houden. Hiervoor is ongeveer 1700 euro nodig. Om dit bedrag bij elkaar te krijgen doen zij een beroep op de inwoners van de kern van Rouveen en de ondernemers daar. Misschien komen werkgevers van personeel wat daar woont ook over de brug?

Compagner is in het dagelijks leven servicemonteur voor heftrucks bij UniCarriers. Vrijdag en zaterdag heeft hij vrij en hij is voornemens om een ronde door zijn wijk te maken om toezeggingen en geld te verzamelen. Een kleine kring in de buurt heeft hij al benaderd. Die waren allemaal enthousiast over het initiatief. Hij heeft flyers en brieven bij zich om zijn boodschap te onderstrepen.

Update 3-6-2019: Vrijdag heeft Henk Compagner al 900 euro aan toezeggingen opgehaald. Zaterdag ging het mede door het weer (er was veel zon) wat minder, ongeveer 200 euro. Verder zijn er nog ongeveer 35 adressen onbeslist, die positief zijn maar nog even willen overleggen hoeveel ze willen geven. Deze week gaat hij nog de deuren bij langs. Na Pinksteren wordt de balans opgemaakt. einde update.

Dit project steunen kan via een overboeking op rekeningnummer NL05RABO0335902138 t.n.v. Stichting AED Staphorst o.v.v. Gift project Rouveen West.

De inzet van een AED is van cruciaal belang bij hartfalen. De cruciale tijd bij een hartstilstand is de eerste 6 minuten. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op doorleven met minimale schade. Voor de professionele hulpverlening is het vaak lastig om binnen deze tijd bij een slachtoffer te komen. Een burgerhulpverlener kan in die kritieke minuten de eerste hulp opstarten. Voor de hulpverlening is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een AED ter plaatse is.

Lees ook: Dertigste openbaar toegankelijke AED Staphorst in gebruik

Cookieinstellingen