112

Dertigste openbaar toegankelijke AED Staphorst in gebruik

Foto: Harm Brand

Mei 2019 is een heugelijke maand voor de stichting AED Staphorst. Bij Meesters Tweewielers aan de Gemeenteweg is de 30e AED in gebruik genomen. Deze wordt stand-by gehouden in een geconditioneerde heldergroene buitenkast aan de voorgevel. Dankzij bijdragen van de Nachtvolleybal, ondernemers uit de buurt en de stichting AED Staphorst kon deze gefinancierd worden.

Vertegenwoordigers van de sponsors waren bij de ingebruikname. Op de foto van links naar rechts: Els Buitenhuis en Jan Vos (AED Staphorst), de ondernemers Jan Kisteman (De Dissel), Jan Klaas Hofstede (Autobedrijf), gastheer Henk Meesters (Tweewielers), Anita Veijer-Mussche (Nachtvolleybal), Jan Cromwijk (Comfortplint) en Harry Boldewijn (Nachtvolleybal). Harm Brand (Staphorst Nieuws) maakte de foto. Jan Bloemert (Vloedgraven) kon niet aanwezig zijn.

Staphorst is hiermee 7 jaar na de oprichting van de stichting AED weer een beetje hartveiliger. Al eerder is Rouveen hartveilig verklaard. Het einddoel komt in zicht. Om volledige dekking te krijgen zijn er hier en daar nog enkele AED’s nodig. Het bedrag voor de eerste aanschaf moet uit sponsoring komen. De gemeente Staphorst besloot 3 jaar geleden op haar beurt om subsidie beschikbaar te stellen voor het onderhoud en de afschrijving van de apparatuur zodat blijvende inzet gewaarborgd is.

Hulpverleners worden via het landelijke alarmeringssysteem van HartslagNu opgeroepen. Ook binnen de gemeente Staphorst zijn er al veel vrijwillige hulpverleners aangemeld. Via het Rode Kruis, de EHBO, Hartstichting en de stichting AED Staphorst kan men zich opgeven voor een training. Het bestuur van de stichting werkt aan een jubileumkrant die na de zomer huis aan huis verspreid zal worden. Naast de historie en de locaties daarin ook aandacht voor ervaringsverhalen. Iets te melden? Mail naar: [email protected].

Lees ook: EHBO-beginnerscursus met reanimatie en AED hulp