112

Rookontwikkeling bij opening brandweerexpositie `Oud Rood`

Oud-brandweerlieden: Vrienden van “Oud Rood” hebben een expositie ingericht in het Koetshuus, deze is op 29 juni 2018 om 19.00 uur geopend en is de komende maanden te zien tijdens openingstijden (elke 2e en 4e vrijdagmiddag van de maand), de drie Staphorstdagen en Open Monumentendag.

Henk Koobs, voorzitter van de Historische Vereniging vertelde een enigszins geromantiseerd verhaal van een uitruk in zijn kinderjaren:  “Commandant was de heer Roelof Coster, alleen hij kreeg de volledige melding en wist wat er aan de hand was. Onderweg vroegen mensen hem in het voorbijgaan vaak even wat er aan de hand was: “Hueibreu bij Jan Lies”. Zodat het publiek vaak nog eerder op de hoogte was van de plaats en de aard van de brand, dan de brandweerjongens. De chauffeur van de langzamere Commer brandweerauto kreeg als eerste instructies. Die van snellere Mercedes daarna, waarna hij zelf ook instapte”.

De burgemeester was gevraagd voor de opening. Hij schrok aanvankelijk terug van de aanduiding “Oud Rood”, wat hij associeerde met de vroegere PvdA-premier Joop den Uyl. Toen hij de brief verder las verdampten zijn bezwaren. Onlangs was de burgemeester in het brandweermuseum in Hellevoetsluis geweest (hij had hier ook al even binnen gekeken). Volgens hem kon deze ‘expositie’ daarmee al bijna wedijveren, het is gewoon een museum. Inderdaad is er ook van alles te zien, spullen maar ook veel foto’s (zwart-wit en in kleur) van vroegere branden, krantenberichten, lijsten, etc.

Terwijl burgemeester Segers nog sprak kwam er plotselijk rook uit de deur van het Koetshuus. Daarop werd de brandweertoeter ingeschakeld. De rook verhevigde, nog maar eens toeteren. De mannen hadden even tijd nodig maar daar kwamen ze. In ouderwetse leren pakken en met een slanghaspel op wielen kwamen de oudgedienden Hendrik Tromp en Roelof Stapel aangesneld over het voetpad. Snel werd er een slang uitgerold. Stapel zette ‘de druk’ erop en Tromp ‘spoot’ de eerste straal… Hij heeft ook nog echt in dit pak gewerkt, Stapel had destijds al een ander tenue.

Koobs sprak aan het slot van zijn openingswoord zijn dank uit richting Roelof Kuiper, Jan Roo, Hendrik Tromp, Harm Mussche (senior), Albert Brinkman, Roelof Stapel en aan Harm Mussche (junior) voor het filmen en monteren van een in scene gezette brand en de bijbehorende uitruk. Deze recent opgenomen film van ruim 15 minuten met actieve brandweervrijwilligers is te gedurende de expositie beneden te zien. In de bovenzaal draait een video van een oefening bij de brandweerkazerne in 1994. In bovenstaande video een voorproefje. In 2017 ging de zomerexpositie over 150 jaar station Staphorst.

Lees ook:

Dossier: