112

Politie neemt omgebouwde auto in beslag wegens snelheid

Foto: Politie Staphorst

Politiemensen in Staphorst hebben een witte bestelwagen van de weg gehaald die was omgebouwd tot een zogenoemde ‘MMBS categorie Z1’.┬áHet voertuig viel op vanwege de hoge snelheid.

Na de snelheidsmeting bleek uit de test dat dit voertuig 138 kilometer per uur kon. De maximum constructiesnelheid van dit voertuig mag echter maar 25 kilometer per uur zijn. De politie heeft het voertuig in beslag genomen en tegen de bestuurder is proces verbaal opgemaakt.

Een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) is een motorvoertuig dat bestemd is voor het uitvoeren van specifieke werkzaamheden en heeft geen kenteken nodig. Regelmatig wordt aan de RDW gevraagd of een bestaande personenauto kan worden omgebouwd tot MMBS. De RDW kan alleen goedkeuring geven voor het voertuig.

Het voertuig moet voldoen aan de definitie zoals deze is opgesteld in de Regeling Voertuigen: “Motorvoertuig met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet meer dan 25 km/h, niet zijnde een landbouw- of bosbouwtrekker of een bromfiets, niet ingericht voor het vervoer van personen en ingericht voor het bij op korte afstand van elkaar gelegen plaatsen afleveren of ophalen van goederen”.

Gebruikseisen

Voor MMBS-en gelden daarnaast ook nog gebruikseisen, een verzekeringsplicht, enzovoort. De politie controleert deze gebruikseisen. Het advies is dan ook om contact op te nemen met de politie om na te gaan of met het betreffende voertuig deelgenomen mag worden aan het verkeer op de openbare weg.

Lees ook: