112

Fiets vermiste Bert van der Hoek gevonden aan waterkant

Foto: Harm Brand

Eerder deze avond is de fiets gevonden van de sinds vrijdagavond vermiste Bert van der Hoek uit Staphorst. Hijzelf is daar echter niet aangetroffen.

De fiets, een blauwe Union Arizona,  is gevonden aan de waterkant van de Omgelegde Hoogeveense Vaart, onder het viaduct ‘Lankhorst’, nabij het gelijknamige knooppunt (zie kaartje onderaan dit bericht) onder de rook van Meppel.

De politie had inwoners van Staphorst via Twitter opgeroepen (vervolgtweet) om camerabeelden na te kijken of de fietsende man voor die lens langs was gegaan. Aan de Reggersweg bleek dat inderdaad het geval te zijn. Daarop zijn de vrijwilligers daarvandaan gerichter gaan zoeken en dreggen, met als resultaat dat ze zijn fiets gevonden hebben. Aan de waterkant van het genoemde kanaal, dichtbij het grensriviertje De Reest.

De burgemeester en zijn vrouw waren ook even ter plaatse. De burgemeester gaf aan dat politiemensen de ervaring hebben dat een persoon in zo’n situatie vaak binnen een straal van 7 kilometer vanaf het vervoermiddel gevonden wordt. Dood of levend. Vandaar dat dit gebied nu verder doorzocht wordt.

Langs deze vaart loopt een heel lang fietspad. Met twee speciale speurhonden is een team van Dutch Rescuedogs vanaf Rogat in de richting van de vindplaats van het rijwiel aan het zoeken gegaan. Ook vanaf de andere kant, het gebied rond de Vaartweg werd er met één speurhond gezocht. Bij de eerdere zoekactie zijn ze ook al in actie gekomen.

De reddingshonden van Dutch Rescuedogs zijn getraind om mensen te vinden. Ze zoeken naar menselijke geuren en blaffen als ze iets hebben gevonden. Deze speurhonden slaan echter niet aan als ze mensen zien lopen, maar wel als ze mensen zien die stil liggen of zitten.

Zo nu en dan wordt een beloningsmoment ingebouwd om de honden scherp te houden. Dan gaat een vrijwilliger bewust ergens verstopt liggen en kan het dier zijn speurkunst daarmee bevestigen. Deze avond is zo lang mogelijk doorgezocht. De zoektocht gaat morgen als het weer licht wordt meteen verder.

Lees ook: