Massale zoektocht in het bos naar vermiste plaatsgenoot

Tussen de 500 en de 750 personen hebben gistermiddag en – avond in de Staatsbossen van Staphorst en later ook op andere plekken gezocht naar de 69-jarige Bert van der Hoek die sinds vrijdagmiddag vermist is.

Van der Hoek, vader van twee geadopteerde kinderen, vertrok vrijdagavond rond half tien op zijn fiets vanuit zijn woning aan de Oranjestraat. Er waren spanningen en hij had het daarmee moeilijk. Sindsdien is hij spoorloos.

Zondagochtend begonnen zijn buren Jan Jansen en Jan Dominé zich inmiddels ernstig zorgen te maken, ook omdat Bert wel eens eerder in geestelijke nood zat. Ze stuurden een appje rond of mensen mee wilden helpen zoeken. Ze stonden versteld van zoveel mensen die ondanks de zondag in actie kwamen.

Het resulteerde erin dat gistermiddag- avond honderden mensen het bosgebied van honderden hectares uitkamden op zoek naar Bert. Het vermoeden bestond dat de vermiste Staphorster zich hier zou ophouden. Later werden ook de Noordweg in Staphorst-Noord en het gebied rond Hamingen, richting Zwartewaterland uitgekamd. Het leverde niks op.

Ambtenaren, twee wethouders, ondernemers, huisvaders, iedereen ging het bos in. “Het geeft een heel goed gevoel dat zoveel mensen meehelpen om te zoeken. Dat is ook Staphorst. Als de nood aan de man is, gaan we als één man en vrouw schouder aan schouder aan de slag. Het maakt dan niet uit dat het zondag is. Het is nodig en dan gaan we.”

De Stichting Coördinatie Platform vermissing (CPV) bood aan de leiding op zich te nemen. Het CPV heeft ervaring in het zoeken naar vermiste mensen. Buurmannen Jan en Jan, de echtgenote van Bert en directeur Jan Kuijers van de reformatorische Koning Willem-Alexanderschool en gistermiddag en – avond woordvoerder voor de media, maakten hier dankbaar gebruik van. Ook de politie was aanwezig om assistentie te verlenen.

Honderden mensen verzamelden zich rond 17.00 uur bij houtbedrijf Talen. Ondernemer Lucas Talen die aan de rand van het bos woont, stelde zijn terrein beschikbaar. “Daar denk je niet over na. Dat doe je gewoon. Ik kwam uit de kerk en toen zei mijn zoon. Ze willen zoeken in de bossen. Ik heb toen gezegd. Verzamel dan maar bij ons.”

Vanuit daar zorgde het CPV dat er groepen van tien personen werden gevormd met één ‘voorman’, die hele duidelijke instructies kreeg. Het Staatsbos is sinds oudsher opgedeeld in vakken met nummers. Dat werd gedaan voor de houtkap. Elke groep kreeg een eigen vak toegewezen. Elke vier groepen had ook weer een ‘centrale man’.

Zo ging het uiterst gedisciplineerd de bossen in. Gisteravond tegen het vallen van de duisternis was de Staphorster niet gevonden. De zoektocht naar de vermiste Bert van der Hoek uit Staphorst is vandaag voortgezet op onder meer landgoed Dickninge in De Wijk. Van der Hoek ging altijd graag naar dat gebied. Lees meer…

Lees ook: