Gemeente overhandigt nieuwkomers participatieverklaring

Foto: Gemeente Staphorst

De gemeente Staphorst heeft op maandagmiddag 19 december 2016 aan dertien vergunninghouders een participatieverklaring overhandigd. Met het tekenen van de verklaring tonen nieuwkomers hun betrokkenheid bij de Nederlandse samenleving en hun bereidheid om daar actief aan bij te dragen.

Wethouder Jaspers Faijer feliciteerde de groep vergunninghouders met het behalen van het participatieverklaringstraject. Ze hebben vier verdiepingsmodules in vier dagdelen gevolgd, waarin kernwaarden als vrijheid, gelijkheid en solidariteit zijn besproken. Ook is het thema participatie & werk toegelicht en uitgedragen.

De participatieverklaring wordt een verplicht onderdeel van de inburgering. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dit besloten vanwege de recente vluchtelingenstroom. Het is volgens hem belangrijk om naast de acute opgave zoals opvang en huisvesting ook te kijken naar de integratie en participatie van deze groep in de Nederlandse samenleving.

wethouder-jaspers-faijer-samen-met-de-nieuwkomers-en-vrijwilligers

 

De gemeente Staphorst heeft een contract afgesloten met VluchtenlingenWerk Oost Nederland (VWON). Het participatieverklaringstraject past binnen het traject van maatschappelijke begeleiding die de VWON al jaren voor de gemeente uitvoert. De betrokken medewerkers en veel vrijwilligers van VWON waren aanwezig bij de ondertekening.

Het is de bedoeling twee keer per jaar op het gemeentehuis een ceremoniƫle ondertekening te organiseren met de wethouder.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen