Grootmeester John Galliano verwerkt Staphorster stipwerk

Foto: Eelco Kuiken

Modeontwerper John Galliano, presenteerde vorige week in Parijs zijn nieuwste collectie voor het modehuis Maison Margiela. De couturier, voormalig hoofdontwerper van Dior, verwerkte in zijn creaties zes meter viscose met Staphorster stipwerk, gemaakt door Staphorster en stipwerkexpert Gerard van Oosten (46).

Voor de tweede keer binnen een jaar schittert Staphorster stipwerk op de catwalk in Parijs. In juni 2016 beleefde het kleurrijke ambacht ook al een hoogtepunt, doordat de Belgische couturier Walter van Beirendonck creaties van stippers Gerard van Oosten en Jeannet van der Horst gebruikte in zijn show.

In december kreeg Van Oosten een opdracht van de wereldberoemde ontwerper John Gallian. De Staphorster werd gevraagd sobere, authentieke Staphorster motieven te gebruiken op een zwarte ondergrond. De Staphorster gebruikte oeroude bloemmotieven die hij op een oude lap stof vond op een textielveiling. “Deze oude patronen dragen de vrouwen van nu niet meer. Misschien is deze lap wel honderd jaar oud. Galliano wilde deze authentieke vormen in crèmekleur op een zwarte ondergrond. Hij gebruikte ze in de voering van zijn creaties. Die voering klapt overigens naar buiten, zodat het stipwerk goed is te zien”, zegt Van Oosten.


John Galliano’s is wereldberoemd, maar ook berucht. In 2011 kreeg hij het aan de stok van modehuis Dior waar hij hoofdontwerper was. Hij liet zich toen in dronken toestand antisemitisch uit. Dior ontsloeg hem daarop. Galliano bood later zijn onvoorwaardelijke excuses aan. Begin 2015 maakte hij zijn comeback bij modehuis Martin Margiela, waarvoor hij woensdag zijn nieuwste collectie presenteerde, met dus Staphorster stipwerk.

Gerard van Oosten is een bekendste ‘stipper’ en ook ontwikkelt hij zijn eigen verf. De Staphorster is een groot voorvechter van het behoud van dit oude ambacht. Van Oosten zit ook in het bestuur van de Stichting Staphorster Stipwerk en hij was een van de voorvechters van de plaatsing van Staphorster stipwerk op de lijst van Cultureel Immaterieel Erfgoed. Dat is gelukt. De volgende stap is strijden voor een Unesco-erkenning

Behalve Van Beirendonck en John Galliano gebruikten ook andere ontwerpers Staphorster stipwerk in hun creaties. Jan Taminiau, bekend van blauwe jurk van Maxima, maakte in 2000 al ontwerpen met daarin Staphorster stoffen en ook Victor en Rolf gebruikten al eens stipwerkmotieven.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen