Jongveekeuring Koc Rouveen-Staphorst 2019, ruim 70 stuks

De deelnemers leven al maanden toe naar de jaarlijkse jongveekeuring. De dieren worden extra verzorgd, gewassen en geschoren. Zaterdag 14 september 2019 was het zover.

Ruim 70 runderen werden beoordeeld door de juryleden op hun voorkomen. Allemaal jongvee van nog geen twee jaar oud. Het betreft jonge en iets oudere kalveren, pinken en vaarzen. Diverse vaarzen werden ter plekke nog gemolken.

Op het plein rondom het waterschapsgebouw waren de drie showringen weer bestrooid met een dikke laag heldergroen gekleurd zaagsel. In de loods was de stalling van het in grote meerderheid zwartbonte vee. Daar werden ze geborsteld, gewreven en bijgeknipt.

In de pauze wanneer de zon op het hoogst stond, liepen er babykalfjes in de ring zorgvuldig begeleid. Voor de kinderen was er ook ander vertier in de vorm van springkussens en een zandbult. Een grote kunststof koe kom beschilderd worden.

Het bestuur van Koc Staphorst/Rouveen wordt gevormd door een groep vrijwilligers die allemaal affiniteit hebben met de keuring en de melkveehouderij. Het evenement duurt de hele dag van ’s morgens 9:30 uur tot ’s middags 16:00 uur.

Lees ook: Jongelieden en jongvee te zien bij Kalverkeuring 2016 (video)