Bestaan Oranjevereniging Staphorst in gevaar: code oranje

Losse ballonnen oplaten, er kan veel meer met ballonnen...
Foto: De Ballonnenkoning

‘Het meest Oranjegezinde dorp van ons land, Staphorst, heeft volgend jaar misschien geen Oranjevereniging meer’ meldt RTV Oost. Ook De Stentor schrijft er over.

Springen Rouveen en IJhorst-Lankhorst bij?
Gerrit Loode (73) luidt de noodklok. Hij is al jaren voorzitter van de Oranjevereniging in Staphorst. De komende Koningsdag van 2015 wordt nog wel ‘gewoon’ georganiseerd. Als er echter voor november niet minstens twee nieuwe bestuursleden bijkomen is het over en uit. “Er zijn 540 gezinnen lid, maar niemand wil de verantwoordelijkheid nemen om in het bestuur plaats te nemen”. Al eerder trok het bestuur aan de bel. In 2012 kwamen er wel aanmeldingen, maar ze bleken van korte duur te zijn. Misschien kunnen de andere Oranjeverenigingen in de gemeente Staphorst te hulp schieten? De geschiedenis van de Oranjevereniging Rouveen voert terug naar het jaar 1936. De Oranjevereniging IJhorst-Lankhorst is opgericht in 1939 en is daarmee één van de oudste verenigingen van IJhorst. Oranjevereniging Staphorst bestaat sinds 1938. Het bestuur van de vereniging zit met de handen in het haar net als drie jaar geleden. Er zijn met Loode er bij gerekend nog vijf bestuursleden over. Loode. “Als we eind dit jaar geen vers bloed hebben, stopt de vereniging”. Voorzitter Loode wil dit seizoen nog één poging wagen, anders geen aubade op de Markt, geen kinderspelen meer, geen fietstocht, en geen ballonnen die het luchtruim kiezen boven Staphorst.

Bijeenkomst tegen ballonnen oplaten
Geen ballonnen oplaten is het ergste niet. Sterker nog, dat is vooruitstrevend. Grote ballon-oplatingen krijgen de aandacht van media en van de overheid. Ontvangt u als gemeente hierover ook vragen van inwoners en wilt u nadenken over het beperken van ballon-oplatingen? Op 21 mei 2015 wordt er in de Jaarbeurs in Utrecht van 10:00 tot 12:00 uur een bijeenkomst voor gemeenten gehouden. Tijdens deze bijeenkomst staat de uitwisseling van kennis en praktijkervaring over de preventie van ballonnen in zee centraal. Hierbij kunnen we leren van verschillende gemeenten die al actief zijn met bijvoorbeeld het ontmoedigen van het oplaten van ballonnen. Aanleiding voor de bijeenkomst is het probleem dat wordt veroorzaakt door ballonresten in zee. Het ministerie pakt dit in het kader van de Kaderrichtlijn Mariene Strategie aan, maar heeft hierbij hulp nodig van andere partijen. Ballonnen staan in de top-tien van meest gevonden voorwerpen (nummer 6) op stranden en wij willen hier samen met onder andere gemeenten graag iets aan doen! Aanmelden kan via een e-mail aan [email protected]. Voorafgaand aan de bijeenkomst sturen ze aanvullende informatie over het programma toe. De gemeente Staphorst zal hierover door de redactie ingelicht worden.

De oplossing en taken voor bestuursleden
Eén nieuw bestuurslid die een goede website regelt (Oranjevereniging Staphorst heeft namelijk geen website) en een ander bestuurslid die inspringt op het einde van het ballonnen oplaten. Wat vindt u ervan? Plaats gerust een reactie.