Presentatie website over Jood Coenraad Rood in Zwolle

01 mei 2015, 15:30 Regionaal
conraad rood youtube historisch centrum overijssel
Youtube - Historisch Centrum Overijssel

Op 1 mei 2015 werd in het Historisch Centrum Overijssel de website gepresenteerd over Coenraad Rood, een niet-orthodoxe Jood, die 11 nationaalsocialistische kampen heeft overleefd. In oktober 2011 verscheen al een boek.

"Zijn terugblik lijdt niet aan de vertekening waaronder herinneringen van later datum vaak gebukt gaan. Om die reden hebben geschiedschrijvers als Loe de Jong, voor Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, en Jacques Presser, voor Ondergang, De vervolging en verdelging van het Nederlandse jodendom 1940-1945, van Coen Roods herinneringen gebruikgemaakt.".

Wie was Coenraad Rood?

Op 23 april 1942 krijgt de Joodse Coenraad Rood, 25 jaar oud en kleermaker van beroep, een oproep om zich te laten keuren voor een werkkamp. In de vroege ochtend van 25 april verlaat hij zijn vrouw Bep en vertrekt hij vanuit Amsterdam naar kamp Conrad, nabij Rouveen (Overijssel). Het is het begin van een huiveringwekkende reis van drie jaar, waarin hij van kamp naar kamp wordt gesleept in Nederland, Duitsland en Polen. Rood keert uiteindelijk meer dood dan levend terug naar Nederland, waar hij zijn vrouw terugvindt.

Belofte aan kampkameraden

Hij heeft veel moeite om in Amsterdam weer voet aan de grond te krijgen. In 1960 emigreert hij met zijn gezin naar Amerika. Coenraad Rood stelt zich als taak dat wat tijdens de Holocaust is gebeurd naar buiten te brengen. Een belofte die hij zijn overleden kampkameraden heeft gedaan; wie overleeft moet vertellen, opdat wij nooit zullen vergeten. Hij geeft lezingen op Amerikaanse scholen. Zijn centrale boodschap luidt: ‘Haat niet. En pas op, want neerkijken op de ander is het begin van haat!’. In onderstaande video een kort interview vlak voor zijn overlijden in 2011.

Nu website na een boek

Toen vrijdag 1 mei 1945; de vooravond van de bevrijding van Coenraad Rood door de Amerikanen in kamp Ampfing. Nu, 70 jaar later op 1 mei 2015 presenteren wij de website

en staan we stil bij het verhaal van Coenraad Rood. Eerder is er al een boek

verschenen: "Vele malen zag hij de dood in de ogen. Maar hij overleefde, op het nippertje, en besloot direct na de bevrijding zijn belevenissen op te schrijven".