Officier wil dat verkrachter nog twee jaar TBS extra krijgt

Het gaat de positieve kant op, maar toch vindt de officier van justitie bij de rechtbank in Zwolle dat een 50-jarige man uit Haarlem nog stappen moet maken.

Daarom vroeg hij de tbs-behandeling met twee jaar te verlengen. De man werd op 1 november 2010 veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, voor het verkrachten van een vrouw in een kerk in Staphorst op 12 december 2009.

,,Er worden positieve stappen gezet. Het lijkt erop dat de lift omhoog gaat. Meneer stelt zich opener op voor de behandeling en dat hij inmiddels buiten de kliniek werkt is ook niet zonder reden’’, loofde de officier van justitie de man. ,,Toch zijn er nog wel punten om aan te werken.’’

,,Ik hoop dat de rechtbank voor één jaar gaat’’, reageerde de Haarlemmer. ,,De kliniek heeft mij het eerste jaar links laten liggen. Toen is er niks gebeurd met mij, alleen observatie en verder moest ik het uitzoeken.’’ Hij liet doorschemeren bang te zijn dat de kliniek zijn handen van hem af zal trekken in het tweede jaar.

Een deskundige van de kliniek liet echter weten dat een jaar verlenging niet schadelijk zal zijn voor de man, maar dat het voor de vervolgbehandelingen in de kliniek nodig is om te verlengen met twee jaar.De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Wat vooraf ging…
Het slachtoffer ging op die 12e december 2009 naar het kerkgebouw om klusjes te doen, toen de zwerver plotseling de kerk binnenkwam. Onder bedreiging van een mes dwong hij haar naar de berging te gaan waar zij door de man werd verkracht. De vrouw probeerde de agressieve man daarna tot bedaren te brengen door samen met hem te bidden.

Aan de hand van een goed signalement werd hij enkele dagen na de verkrachting gearresteerd. Hij had al eerder zedendelicten gepleegd. Het DNA van verdachte dat werd aangetroffen in de Staphorster zaak, kwam overeen met dat van twee verjaarde verkrachtingszaken in Haarlem. De man gaf toe dat twintig jaar geleden “dergelijke zaken zijn voorgevallen”.