Broertje verdachte in beeld bij inbraken bedrijventerrein

De officier van justitie eiste dinsdag in de Zwolse rechtbank een jaar gevangenisstraf voor een 29-jarige man uit Amersfoort.

Volgens de officier van justitie was er voldoende bewijs dat de man in maart betrokken was geweest bij verschillende inbraken en diefstallen op een bedrijventerrein in Staphorst. De advocaat van de verdachte ging voor vrijspraak. Volgens hem zou het broertje van de verdachte de feiten hebben gepleegd.

Met een busje werden er in de nachten van 1 en 2 maart op het bedrijventerrein aan de Wethouder Buitenhuisstraat onder meer dakkoepels, zonweringen, gereedschap, kabels en 300 steigerbuizen gestolen uit bouw- en materiaalcontainers en uit een kantoorunit.

Het spoor leidde naar verdachte, immers hij had het busje gehuurd. ‘Ik heb het busje uitgeleend en niks met die inbraken te maken’, verklaarde de verdachte tegenover de politie. In de rechtbank herhaalde hij dat nog eens. Aan wie hij het busje had uitgeleend wilde hij niet zeggen. De verdachte kwam verder met verschillende tegenstrijdige verklaringen.

Volgens zijn advocaat wil de man mogelijk zijn broertje beschermen en heeft hij daarom verschillende verklaringen afgelegd. Hij vroeg naast vrijspraak eveneens onmiddellijke invrijheidstelling van zijn cliënt die inmiddels al 105 dagen vast zit.

Tegen het laatste had de rechtbank geen bezwaar en gezien de forse eis van de officier van justitie, vonden zij het toch van belang de betrokkenheid van het broertje nader te onderzoeken. Daarop hield de rechtbank de zaak alsnog aan.

Lees ook: