Rechter spreekt IJhorster vrij van slaan met stuk hekwerk

Een 70-jarige man uit IJhorst is woensdag door de politierechter in Zwolle conform de eis vrijgesproken van een poging tot zware mishandeling. Volgens de rechter kon er niet worden vastgesteld dat de man in augustus 2011 iemand in zijn woonplaats met een stuk van een hekwerk had geslagen.

Er was destijds een geschil over parkgeld. In een nieuwsbrief werd de IJhorster naar eigen zeggen neergezet als wanbetaler, waarop hij op de auteur afstapte. Volgens de IJhorster kreeg hij vrijwel direct vier keer een mep met een schoffel en moest hij om zichzelf te verdedigen twee keer een klap uitdelen.

,,Hij wankelde en ik dacht dat het afgelopen was”, aldus de man op de zitting. ,,Maar ik zag in een flits dat hij een hekje pakte.” Om te voorkomen dat hij ermee werd gemept greep hij het hek en gaf dat een slinger over de heg, zodat het in de tuin van de andere buurman lag. ,,Toen was het klaar.”

Het was een heel ander scenario dan zijn opponent vertelde. Die stelde dat hij door de IJhorster met het hek was geslagen en een verwonding boven het linkeroog opliep. Hoewel twee getuigen hadden verklaard dat de IJhorster inderdaad met het hek uithaalde, ging een andere getuige mee in het verhaal van de IJhorster.

Deze getuige en de IJhorster opperden de mogelijkheid dat het slachtoffer zichzelf per ongeluk verwond zou kunnen hebben. De rechter vond dit net als de officier niet onaannemelijk en sprak de man daarom vrij.

Lees ook:

Dossier: