Eerste kievitsei van Overijssel gevonden in Grafhorst

Foto: Landschap Overijssel

In Grafhorst is op zaterdag 2 maart 2024 het eerste kievitsei van het jaar in Overijssel gevonden. Herman de Ruiter uit Grafhorst vond het eerste nest met twee eitjes, dit nest wordt nu beschermd voor de komende landwerkzaamheden. Met de vondst van het eerste kievitsei is het boerenlandvogelseizoen van 2024 echt begonnen. Vrijwilligers trekken vanaf nu tot half juni het land in om op percelen waar landbewerkingen plaats vinden nesten te zoeken en deze in samenwerking met boeren te beschermen.

De vondst van het ei werd zaterdag 2 maart 2024 om 11:30 uur gemeld door Herman de Ruiter en zijn broer, vrijwilligers bij de weidevogelgroep IJsseldelta. Daarna werd het ei, zoals gebruikelijk, gecontroleerd door een medewerker van Landschap Overijssel. De vondst werd gemeld om 11:30 uur, helaas net te laat om de eerste vondst van Nederland te zijn. Het eerste kievitsei van Nederland werd zo’n anderhalf uur eerder gemeld, om 10:10 uur en is gevonden in Beuningen, Gelderland.

De aantallen boerenlandvogels gaan op veel plaatsen hard achteruit. Bescherming door vrijwilligers en boeren is daarom ook hard nodig. Landschap Overijssel coördineert het vrijwilligerswerk rondom de boerenlandvogelbescherming in Overijssel. Elk voorjaar gaan veel vrijwillig beschermers het veld in om boerenlandvogels te monitoren en waar mogelijk te beschermen. Dat doen ze altijd in goed overleg met de boer, zodat hij rekening kan houden met nesten of jonge boerenlandvogels tijdens de werkzaamheden op het land.

Voor weidevogels zoals de kievit heeft ons land een grote verantwoordelijkheid. Zo broeden elk jaar circa 200.000 broedparen van kieviten in ons land, zo’n 25% van de Europese populatie. Op grasland lopen nesten risico als gevolg van landbouwactiviteiten als bemesten of maaien. Op akkerland zijn bijna alle nesten in gevaar door werkzaamheden als ploegen, eggen, inzaaien of mechanische onkruidbestrijding tijdens het voorjaar.

Lees ook: Het eerste kievitsei van Overijssel gevonden in Kampen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen