Verbetering recreatief fietsnetwerk Noordwest-Overijssel

Foto: Beeldbank MarketingOost.

Het recreatieve fietsnetwerk in Noordwest-Overijssel wordt verbeterd. Vanaf september 2023 tot maart 2024 worden duizenden bordjes, palen en panelen vervangen. Het routebureau van MarketingOost doet dit in opdracht van de gemeenten Kampen, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle.

De huidige knooppuntenpanelen en borden langs het fietsnetwerk zijn inmiddels vijftien jaar oud. Alle 153 knooppuntpanelen en duizenden bordjes worden vervangen. Er komen kilometers bij en op meerdere punten worden de routes aangepast. Beleving staat daarbij voorop. Om overlast zo veel mogelijk te voorkómen, voert het routebureau de klus uit in het najaar en de winter. Dan zijn er namelijk de minste fietsers.

Wethouder Herriët Brinkman is er blij mee: “Dat is goed voor de reuring in onze kernen en dus ook voor de gastvrije horeca en winkels daar. En de fietsroutes worden ook nog eens steeds mooier.”. Het routebureau gebruikt voor de verbetering tips en reacties van fietsers. Ook de digitale routegegevens worden bijgewerkt. In maart 2024 worden de werkzaamheden afgerond. De verbetering van het fietsnetwerk is mogelijk dankzij geld van de vijf gemeenten en de provincie.

Volgens Jakob Ponstein, projectleider van het routebureau, was het tijd voor een complete vernieuwing. Het afgelopen voorjaar organiseerde het routebureau in elke gemeente inloopbijeenkomsten. ”Met de tips en reacties die we daar kregen, hebben we het nieuwe ontwerp van het fietsnetwerk gemaakt”, vertelt Ponstein. “Het nieuwe netwerk bestaat straks uit bijna 800 km bewegwijzerde routes. Binnen dit fietsnetwerk behoudt elke gemeente het eigen thema-fietsrondje.”

De verbeterde fietsroutes starten straks zo veel mogelijk in de dorps- en stadskernen en leiden naar het omliggende landschap. Fietsers vermijden zo het drukke verkeer. Ponstein: “Recreatief fietsen is wat anders dan woon-werkverkeer. Bij deze fietsroutes gaat de beleving van het landschap boven snelheid. Fietsers die uit hun werk komen kunnen natuurlijk ook kiezen voor een van de mooie fietsroutes. Even bijkomen en genieten van de prachtige omgeving.”

Lees ook: Doe ook mee aan de Nationale Fiets Telweek

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen