Jongerenraad Overijssel presenteert advies over jongeren en techniek

Foto: Provincie Overijssel

Wakker worden met Wetenschap & Technologie. Op vrijdag 10 april presenteert de Jongerenraad Overijssel een advies over jongeren en techniek.

Tijdens een ontbijtsessie bij Saxion in Deventer gaan ze hierover in gesprek met Wim Boomkamp, voorzitter College van Bestuur van Saxion, Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie bij de provincie Overijssel en Jos Brunninkhuis, directeur TechYourFuture*. Het advies richt zich op het  stimuleren van jongeren om te kiezen, leren en te werken in Wetenschap & Technologie.

Toekomstig tekort aan technici

De Jongerenraad heeft vorig jaar een advies uitgebracht aan de provincie, met oplossingen voor het toekomstig tekort aan technisch personeel. De provincie Overijssel, Saxion en TechYourFuture willen deze aanbevelingen verder verkennen tijdens deze ontbijtsessie. Op zoek naar ambassadeurs en de wow-factor! Bij deze ontbijtsessie worden vier thema’s uit het advies van de Jongerenraad rondom techniekonderwijs in Overijssel besproken:

·         Om Wetenschap & Technologie effectief in het onderwijs te integreren, zijn ambassadeurs nodig die de doelgroep positief aanspreken. De Jongerenraad bespreekt met Wim Boomkamp, voorzitter College van Bestuur van Saxion,  Eddy van Hijum, gedeputeerde van Provincie Overijssel, en TechYourFuture-directeur Jos Brunninkhuis hoe de raad daar actief aan kan bijdragen.

·         Volgens de Jongerenraad is er een ‘wow-factor’ nodig in Wetenschap & Technologie. Lector Karin Truijen gaat in discussie met de Jongerenraad over het enthousiasmeren van jongeren voor W&T. Wat is de ‘wow-factor’?

·         Kunst en Techniek: volgens de Jongerenraad is deze combinatie zeer geschikt om jongeren te interesseren voor techniek. Student Kunst en Techniek (Academie Creatieve Technologie, Saxion)  Michel Nijland licht toe hoe kunst- en techniekonderwijs aan elkaar gekoppeld  wordt.

·         Volgens de Jongerenraad zou een baangarantie voor instromende studenten een goede stimulans zijn om aan meer technisch personeel te komen. HRM-onderzoeker Stephan Corporaal licht de uitkomsten uit zijn proefschrift toe. Welke kenmerken blijken voor jongeren van belang te zijn om in technische bedrijven te kunnen werken?

Technici van belang voor sterke regio

Steeds meer jongeren kiezen voor een technische opleiding. Volgens Economie-gedeputeerde Eddy van Hijum is dat van groot belang voor de versterking van de regionale economie. “Er zijn in Overijssel veel bedrijven die interessante producten ontwikkelen waar ze technisch opgeleide meiden en jongens voor nodig hebben. Die bedrijven kunnen daardoor goed ondernemen, innovatief blijven en vooral: banen bieden!”

Girlsday in Overijssel op 10 april

Op 23 april vindt in Deventer de aftrap plaats van de landelijke Girlsday. Op deze dag kunnen meiden van groep 7 en 8 van de basisschool en de eerste twee klassen van de middelbare school op allerlei plekken een kijkje nemen bij technische bedrijven. Gedeputeerde Eddy van Hijum “Wij zijn een echte hightech-regio en bieden volop kansen voor meiden die willen kiezen, leren en werken in de techniek.” www.girlsday.nl

* TechYourFuture, Centre of Expertise TechniekOnderwijs houdt zich bezig met het verbeteren en ontwikkelen van onderwijs in Wetenschap & Technologie. Het centre is een samenwerking tussen Saxion, Universiteit Twente en Windesheim. Door middel van onderzoek, het ontwikkelen van lesmateriaal en de verbinding te leggen tussen onderwijs en bedrijfsleven, werkt het centre aan de groei van goed opgeleide technici.