`De meeste kinderen overwinnen hun poepproblemen`

Kinderarts Sarah Teklenburg
Kinderarts Sarah Teklenburg
Foto: Isala

Als kinderen op de basisschool nog in hun broek poepen, roept dat allerlei negatieve emoties op. Leerkrachten mopperen en er ontstaan spanningen in het gezin. Juist voor deze kinderen heeft Isala de Poepgoedpoli opgezet. ‘Met succes, de meeste kinderen overwinnen hun poepproblemen’, verzekert kinderarts Sarah Teklenburg.

Hoewel er weinig over gesproken wordt, komen poepklachten bij kinderen regelmatig voor. ‘Eén op de twintig kinderen ervaart problemen bij het poepen’, weet de Zwolse kinderarts. ‘Dat is gemiddeld één kind per klas.’ Poepproblemen zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige kinderen kampen met verstopping (obstipatie), waardoor poepen gepaard gaat met pijn en er dunne ontlasting langs de harde poep kan lekken (overloop diarree). Een andere groep kinderen is bang om op de wc te poepen.

Zoek hulp

Als kinderen in de aanloop naar de basisschool nog niet zindelijk zijn, is het verstandig om bij je huisarts aan te kloppen. ‘Wacht daar niet te lang mee, want poepproblemen gaan zelden vanzelf over’, adviseert Teklenburg. Bij hardnekkige klachten kan de huisarts het kind naar de Poepgoedpoli van Isala in Zwolle of Meppel verwijzen. Een team van ‘poepspecialisten’ brengt de problemen in kaart en formuleert een behandelplan op maat.

Eerst worden kind en ouders bij de continentieverpleegkundige verwacht. Zij brengt het poepgedrag, de sociale situatie en de ontwikkeling van het kind in kaart. Ook geeft ze uitleg over de werking van de darmen en tips om de stoelgang te stimuleren. ‘Laat je kind op vaste tijden naar de wc gaan. Lukt het poepen op dat moment niet, probeer het een uurtje later dan nog eens. Heeft je kind eenmaal gepoept, beloon hem dan met een sticker of een spelletje. Kies altijd een positieve benadering.’

Laagdrempelig

Na de afspraak bij de continentieverpleegkundige volgt een bezoek aan de kinderarts. Deze dokter beoordeelt de medische voorgeschiedenis en doet lichamelijk onderzoek. ‘We willen weten of medische factoren een rol spelen.’ Meestal wordt er geen lichamelijke afwijking gevonden. Bij verstoppingsklachten krijgen kinderen vaak een laxeermiddel in poedervorm voorgeschreven. Deze lichaamsvriendelijke stof maakt de ontlasting soepeler waardoor de verstopping verdwijnt. Daarnaast wordt laagdrempelig een kinderbekkenfysiotherapeut of psycholoog bij de behandeling betrokken.

Kinderen met ernstige poepproblemen (zoals hevige wc-angst) kunnen terecht op de poepgroeptraining, waar ze in groepsverband vertrouwd raken met toiletbezoek. Deze multidisciplinaire sessies worden verzorgd door de continentieverpleegkundige, kinderbekkenfysiotherapeut, kinderpsycholoog en pedagogisch medewerker. Zij delen hun bevindingen en stellen samen een individueel behandelplan op.

Supertrots

Als kinderen uiteindelijk ‘gewoon’ kunnen poepen, is dat vaak een enorme opluchting. ‘De meeste kinderen zijn dan supertrots en kunnen het wel van de daken schreeuwen’, lacht de kinderarts. Ook hun ouders zijn gebaat bij de Poepgoedpoli. ‘Wij tonen begrip en bieden een luisterend oor. Ouders waarderen onze steun enorm.’

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen