Staphorster krijgt leerstraf opgelegd voor openlijk geweld

Foto: Flickr - Daniel Lobo

Samen met een vriend boeide hij het slachtoffer in speelgoedhandboeien, legde hem bovenop een picknicktafel aan de Oude Rijksweg in Rouveen en kieperde die vervolgens om waardoor het slachtoffer ten val kwam.

Een passant kwam verhaal halen waarna het niet lang duurde voordat de politie hetzelfde deed. De dader, een 19-jarige jongeman uit Staphorst werd daarom vrijdag door de politierechter in Zwolle veroordeeld voor openlijk geweld tot een ‘leerstraf’ van 40 uren.

Volgens de Staphorster wilden hij en zijn handlanger het slachtoffer een lesje leren, nadat deze tijdens een woordenwisseling eerder die nacht een geluidsbox zou hebben ontvreemd van de Staphorster. De geluidsbox wisten ze weer te bemachtigen, maar daarmee was het voor de vrienden nog niet afgedaan.

Opgewacht

Ze besloten het slachtoffer op zijn route naar huis op te wachten. Het slachtoffer zou bij de confrontatie weggerend zijn, maar was gestruikeld. De uitgelezen kans voor de handlangers om hem handboeien om te doen. Ze werkten hem op een picknicktafel en gooide deze met slachtoffer en al omver.

De reclassering is van mening, gezien de leeftijd en de problematiek van de jonge Staphorster, dat de rechtbank hem volgens het jeugdstrafrecht moet veroordelen. Ze maakt zich zorgen om zijn agressie en adviseerde om een gedragsinterventie van veertig uren op te leggen aan de man. Dat vond de rechter, net als officier van justitie, een passende leerstraf.

Lees ook:

  • Politierechter ziet geen opzet voor mishandeling man
  • Forse werkstraf geëist voor jongeman die gezin terroriseert
  • Staphorster veroordeeld voor mishandelen van zijn vrouw
Dossier: