Commissaris van de Koning opent vernieuwd Museum

Commissaris van de Koning in Overijssel, Ank Bijleveld-Schouten, opende zaterdagochtend 2 april het vernieuwde Museum Staphorst. Zij werd door de burgemeester en twee meisjes in Staphorster klederdracht ontvangen.

Na een grootschalige verbouwing is het museum klaar voor het nieuwe seizoen. Het museum noemt zichzelf nu “cultureel historisch hart van Staphorst”.  Deze officiële opening was voor genodigden.

Museum Staphorst is grondig verbouwd. Een boerderij die voor de hoeve stond, in de volksmond de boerderij van Buiter genoemd, werd bij het museum aangetrokken. Vanaf 1 april komen gasten via de nieuwe entree. Een hele verandering na een jarenlange traditie van de ontvangst in het museum zelf.

Heel bijzonder zijn de foto’s van fotografe Marianne Dommisse die dit seizoen te zien zijn. Marianne Dommisse (1927- 2014) werd geboren in Dalem. Ze ontdekte het fotovak toen ze in het Den Haag van de jaren vijftig werkte voor de schoolfotografe Lotti Walkate. (Zie: Fotoexpositie Marianne Dommisse in Museum Staphorst)

Landelijke bekendheid kreeg Marianne Dommisse in 1959 met een reportage van Staphorst, waar fotografie in die tijd uiterst gevoelig lag. Via de burgemeester wist ze de dorpelingen toch in beeld te krijgen. Het leverde unieke foto’s op, waarvan er enige tientallen het komend seizoen te zien zijn in Museum Staphorst.

Lees ook:

Dossier: