Voorleeskampioenen in regio Noord-West Overijssel

Foto: Bibliotheek Staphorst

Meike Winters (De Duyvenkamp) te Zwolle en Mirthe Lassche (Op de Hoeksteen) uit Hasselt zijn de winnaars van de voorleeswedstrijd in de regio Staphorst, Zwolle, Zwartewaterland, Kampen en Steenwijkerland.

Zij gaan door naar de provinciale finale die op woensdag 6 april in het ZINiN theater te Nijverdal wordt gehouden. De voorleeskampioenen van de twaalf provincies treffen elkaar tenslotte op 25 mei voor de Landelijke Finale in TivoliVredenburg in Utrecht.

Dinsdagavond 8 maart was de gezamenlijke ruimte van de CNS/Berkenhorst in Staphorst afgeladen vol met enthousiaste voorleeskampioenen en fans. Zelfs bij de laatste voorleesbeurt luisterde het publiek ademloos. De jury had moeite om twee winnaars te kiezen omdat het voorleesniveau echt goed was en de deelnemers allemaal kampioenen zijn.

Meike Winters werd uiteindelijk gekozen vanwege haar mooie voorleesstem. Zij las een fragment voor uit het boek: De reuzenperzik van Roald Dahl. Mirthe Lassche las uit het boek : Matilda, ook van Roald Dahl. Zij voerde echt de spanning op in haar fragment door hard en zacht stemgebruik af te wisselen.

De andere deelnemers waren: Maylin Arends (De Iekmulder) IJhorst, Bram Haring (Dr. Bouwmanschool) Kampen, Marissa Pit (Burg. de Ruiterschool) Kuinre, Dione Schipper (Bernhardschool) Steenwijk, Kim Mulder (Clemensschool) Steenwijk, Kayra Tascilar (De Vlieger) Zwolle, Evie Westera (De Zuidster) Zwolle, Deborah van der Linde (Joh. Calvijnschool) Genemuiden, Loïs Hofstede (Eben-Haëzerschool) IJsselmuiden.

De jury bestond uit Piet Maes, (voormalig voorzitter bibliotheekbestuur en voorzitter van de jury), Hannie Weststrate (lerares Nederlands) en Romy van Mierle (Pabostudente Windesheim en Pabo Voorleeskampioen 2014). Zij trokken zich in de pauze terug om te beraadslagen. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. De winnaars kregen een bos bloemen, een boekenbon en een oorkonde.

De presentatie was in handen van theatermaker Cristel Hakvoort. De supporters hadden prachtige spandoeken en een yell voor hun voorleeskampioenen gemaakt, die ze vol enthousiasme aanmoedigden.

Tijdens het juryberaad organiseerde zij een zogenoemde ‘tableau-vivant’ wedstrijd. De fans van de voorleeskampioenen moesten binnen vijf minuten een levend standbeeld bedenken van het voorgelezen fragment en dit vervolgens uitbeelden.

Cristel lette als eenkoppige jury op gezichtsuitdrukkingen, de mis-en-scene en of ze het voorleesfragment goed herkende. De voltallige klas van Meike Winters kwam als winnaar uit de bus door hun prachtige compositie van de Reuzenperzik.

De Nationale Voorleesdag is een initiatief van Stichting Lezen (het Landelijk Platform Leesbevordering) i.s.m. de Bibliotheken. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen. De lokale, regionale en provinciale finales worden georganiseerd door de Openbare Bibliotheken en de Provinciale Service Organisaties.

Lees ook:

Dossier:
Cookieinstellingen