Edwin en Ian ontdekken grote zilverschat in Rouveen

Foto: Eelco Kuiken

Edwin Hoeve (24) en Ian Veerman (24) uit Rouveen beleven een jongensboekavontuur. Ze vonden een zilverschat van 99 munten uit de 16e en 17e eeuw. Ze deden hun vondst vorig jaar zomer al, maar pas nu komen ze ermee naar buiten.

Edwin en Ian struinden vorig jaar zomer rond met hun metaaldetector. Rouvener Jacob Visscher (68) die de jongens zag lopen, raadde ze een bepaalde locatie aan op een deel van zijn land. Zijn vader vond daar vroeger ook al eens bijzondere voorwerpen.

Plots begonnen de detectoren te piepen. “Dan is het zitten en graven.” Uiteindelijk groeven de jongens 99 munten op, de meeste van zilver, waarvan zestien grote zilveren exemplaren, ter grootte van een rijksdaalder. Ze zijn geslagen tussen 1580 en 1667. Er zaten ook wat koperen duiten tussen.

De vinders gingen meteen naar Jacob Visscher. Ze vonden de munten op zijn land. Visscher runt samen met zijn zoon Harm (38) een boerenbedrijf. Ze spraken af dat de schat van hun vieren is, samsam dus en dat de munten bij elkaar blijven. Om meerdere redenen is de vondst eerst stil gehouden.

Ze wisten eerst niet goed wat ze ermee aan moesten, de schat diende geconserveerd en op herkomst en samenstelling bestudeerd te worden. Dat gebeurde allemaal. De jongens schakelden De Stichting Werkgroep Archeologie Regio Staphorst (SWARS) in en die zorgde ervoor dat de zilveren rijders, ducatons, stoters en florijnen met zorg werden gereinigd en geconserveerd.

Fré Spijk van SWARS vermoedt dat de munten te maken hebben met het jaar 1672 toen de Bisschop van Munster Oost-Nederland binnenviel. De geestelijke legde de bevolking brandschatting op. Mensen moesten betalen om plundering af te kopen. Dat ging om grote bedragen. Het betekent ook dat de mensen in deze regio helemaal niet armlastig waren.

Spijk zou graag zien dat dit verhaal wordt uitgezocht. De vondst van de zilverschat is volgens hem een mooie kapstok waar deze studie aan opgehangen kan worden. ‘Ik weet bijna zeker dat de schat met de geschiedenis van het rampjaar 1672 te maken heeft. De archieven van de bisschop van Munster bestaan nog. Daar is vast iets in te vinden over de schattingen die hij oplegde’.

Hij roept studenten geschiedenis, of andere dan ook op om hier in te duiken: ‘Zo komt wellicht een verborgen stuk lokale historie tot leven.’ Mensen die een dergelijk onderzoek zien zitten en meer informatie willen over een en ander  kunnen contact opnemen met  Fré Spijk: [email protected].

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen