Werkbedrijf Regio Zwolle van start, gemeente Staphorst doet ook mee

21 mei 2015, 21:45 Lokaal
20150521 startmoment werkbedrijf regio zwolle e1432237275918
Gemeente Staphorst

Een reguliere werkplek voor zoveel mogelijk mensen. Daar streven partijen in de regio Zwolle de komende jaren gezamenlijk naar. Namens Staphorst was wethouder Bert Krale aanwezig.

Om deze ambitie te bekrachtigen, hebben veertien gemeenten in de regio Zwolle, werkgeversorganisaties, vakbonden, onderwijsinstellingen en UWV op 21 mei 2015 een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De samenwerking krijgt vorm in het 'Werkbedrijf Regio Zwolle’, dat als één van de 35 werkbedrijven in ons land van start gaat. De ondertekening is bedoeld als markering: niet alleen zijn de handtekeningen gezet, óók hebben de partijen hun concrete ambities uitgesproken.

Landelijk hebben werkgevers- en werknemersorganisaties de afspraak gemaakt om zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen. In het Sociaal Akkoord hebben zij zich verplicht om vóór 2026 landelijk 125.000 extra banen te creëren. Deze banen zijn in eerste instantie bedoeld voor mensen met een arbeidsbeperking.

Extra (leer)werkbanen

Ook gemeenten en onderwijs hebben zich aan deze afspraak verbonden. In de regio Zwolle komt dit voor 2015 en 2016 neer op het realiseren van 505 extra banen, waarvan 365 in het bedrijfsleven en 140 bij de overheid en overige publieke instanties. De partijen die in het Werkbedrijf samenwerken zien het in 2014 afgesloten regionaal sociaal akkoord als een extra motivatie om deze aantallen te realiseren, verrijkt met een ambitie van nog eens 585 extra (leer)werkbanen.

In gesprek met werkgevers

Werkbedrijf Regio Zwolle heeft als doel werkgevers te faciliteren bij het realiseren van duurzame arbeidsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De inclusieve arbeidsmarkt is een arbeidsmarkt waaraan mensen zoveel mogelijk en duurzaam meedoen, niet kijkend naar beperkingen maar naar mogelijkheden. In 2015 gaat het Werkbedrijf dan ook actief in gesprek met werkgevers in de regio, om te bespreken wat mogelijkheden zijn voor het creëren van deze arbeidsplaatsen. Daarbij worden regelingen en subsidies ingezet om het aan het werk helpen van mensen nog beter mogelijk te maken.