Van 16 mei tot en met 2 juni 2024 van donderdag tot en met zondag, plus tweede pinksterdag (20 mei) is van 11.00 tot 17.00 uur de tweejaarlijkse kunstroute Grensloos Kunst Verkennen door
IJhorst en de Wijk te bezoeken. Er zijn twee startpunten. In de Wijk bij Atlas Sportcafé aan de H. Tillemaweg 63B en in IJhorst bij Kroko Multipunt aan de Heerenweg 42. Toegangsprijs is 7,50 per persoon, kinderen tot en met 12 jaar gratis.
De 8 kilometer lange route is te wandelen of te fietsen door de Wijk en IJhorst. De route voert door het landschap langs verschillende buitenlocaties. Het landschap, waardoor de Reest meandert, is een grote bron van inspiratie voor veel kunstenaars. Zij hebben hun werk gekozen of speciaal gemaakt in samenhang met de omgeving. Dat maakt
Grensloos Kunst Verkennen als kunstroute zo uniek. Ook op binnenlocaties is kunst te zien of te beleven, afgestemd op de omgeving, de natuur of de tijd waarin we leven.
Een uitgebreide catalogus is de leidraad voor de route en tevens entreebewijs voor de 27 verschillende locaties. Maar liefst 26 internationaal, landelijk en regionaal bekende professionele kunstenaars tonen hun werk op buiten- én binnenlocaties. Heel diverse kunstwerken maken de route aantrekkelijk voor jong en oud.
De kunstenaars zijn op verschillende momenten zelf aanwezig, geven informatie en gaan graag met het publiek in gesprek over hun inspiratiebron en werkwijze. De kunstenaars hebben zich enthousiast verbonden aan deze biënnale in het Reestdal. Kleurrijk werk, in een scala aan materialen, neemt de bezoeker mee naar de wereld van verbeelding, verwondering en realiteit.
De kunstroute 2024 is buitengewoon geschikt voor kinderen. Een ‘kunstwaaier’ vormt de leidraad voor een deel van de route. Deze is gratis verkrijgbaar bij het startpunt. Inspirerend om met (groot)ouders de route te lopen en samen te kijken, te beleven. De basisscholen in IJhorst en de Wijk nemen deel aan de route, met begeleiding van ouders en leerkrachten.
De molen in de Wijk is het middelpunt van taalproject ‘Leve(n)de Taal’, een samenwerkingsproject in het kader van Wiede Wold. Bezoekers kunnen actief bijdragen aan een schatwoordenkist of de haikuwedstrijd. Kunstenaars maken geschilderde gedichten. En … met graffiti zal de Wieker Meule tijdelijk worden gesierd met woorden van het publiek.