Liggen of lagen er bij het gehucht Zwartewatersklooster bij Rouveen 149 ridders begraven die sneuvelden tijdens de Slag bij Ane op 27 juli 1227? Onderzoek door de Stichting Archeologie Regio Staphorst laat een sensationele verstoring in de bodem zien van een perceel bij het oeroude gehucht. Het zou zomaar kunnen.
Op 29 juli deden leden van SWARS uit Staphorst met medeweten van overheden en de grondeigenaar onderzoek net buiten Zwartewatersklooster. Na onderzoek van de beelden van een grondradar komen de onderzoekers deze week met hun conclusie: er is een flinke ‘verstoring’ in de bodem te zien en die is zeker door mensen veroorzaakt.
De radar wordt rood tussen de één en twee meter diep. “Allemaal lijnpatronen. Geen stenen of botten, maar verstoringen in de bodem door mensen veroorzaakt. Wellicht restanten van muren of fundamenten, althans daar lijkt het op”, zegt Fré Spijk van SWARS. “Alle verhalen en tientallen jaren onderzoek maken toch wel dat we allemaal zenuwachtig worden. Alles wijst naar één punt. Dit perceel.”
Amateurarcheologen, geholpen door professionals, speurden afgelopen zomer de vermoedelijke middeleeuwse militaire dodenakker af met hypermoderne apparatuur. Het was amateurarcheoloog Paul Rademaker (79) uit Hasselt die na twintig jaar onderzoek deze plek aanwees. De grondradar na bestudering van de beelden duidelijk lijnen zien die duiden op een verstoring in de bodem.
27 juli 1227 Ane, het gehucht bij Gramsbergen. De Bisschop van Utrecht, Otto zur Lippe, wil de weerspannige Drenten onder leiding van Rudolf van Coevorden een lesje leren. Het gaat mis. Het bisschoppelijke leger wordt verslagen. Een deel van het leger vindt zijn graf bij Gramsbergen, maar 149 dode ridders gaan ‘gepekeld’ terug naar Hasselt, zo zeggen oude documenten. Ze moesten snel doch netjes begraven worden, belangrijk voor het zielenheil van de ridders.
Het hardnekkige verhaal gaat dat de ridders begraven liggen nabij Zwaterwatersklooster en ook oude bronnen reppen over het begraven van de edelen op deze plek. Zes jaar later (1233) verrees een paar honderd meter verderop Zwartewatersklooster. Het gebouw stond er tot de Reformatie. De lijnen die nu gevonden zijn, zouden kunnen duiden op een noodklooster bij deze begraafplaats.
Paul Rademaker houdt zich al twintig jaar met deze zaak bezig. Hij weet bijna zeker dat de dode ridders hier in de buurt hun laatste rustplaats vonden. Bewijzen vond hij in tal van historische documenten. Ook volksverhalen uit de streek hebben het steevast over een ‘oude begraafplaats’ op de plek van een oude rivierduin.
De archeologen stuurden hun rapport aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Ongetwijfeld gaat het onderzoek door. “Of ik de uiteindelijke conclusie nog ga meemaken, weet ik niet. Dit verhaal moet verteld worden”, zegt Paul Rademaker.
Lees ook: