Nieuwe coalitie van SGP-CU-CDA met drie wethouders

Beeld tijdens verkiezingsdebatavond met de lijsttrekkers.
Beeld tijdens verkiezingsdebatavond met de lijsttrekkers.
Foto: DNO

De komende vier jaar bestaat het college uit drie wethouders Lucas Mulder (SGP), Alwin Mussche (CU) en Herriët Brinkman (CDA). Zij worden tijdens een extra raadsvergadering op donderdag 19 mei 2022 om 19.30 uur officieël geïnstalleerd.

Dan presenteren SGP, ChristenUnie en CDA het coalitieakkoord op hoofdlijnen aan de gemeenteraad. In het coalitieakkoord staan de ambities voor de nieuwe bestuursperiode 2022-2026. Nadat het akkoord is aangeboden aan de raad gaat het college, bestaande uit de burgemeester en wethouders, aan de slag om het coalitieakkoord verder uit te werken tot een collegeprogramma met actiepunten voor de komende tijd.

Doordat twee raadsleden de functie van wethouder op zich nemen, worden er twee nieuwe raadsleden beëdigd. Voor de CU met vijf zetels is dat Klaas Piel, agrarisch ondernemer en bestuurder. Voor het CDA schuift Suzan Bijker-Hokse, lerares van beroep, aan bij het triumviraat. De zeskoppige SGP-fractie blijft ongewijzigd doordat Lucas Mulder op plek 8 van de kieslijst stond en dus niet in de gemeenteraad kwam.

Afgelopen maand spraken de partijen met elkaar onder leiding van formateur Gerald de Haan. Hij nam het stokje over van informateur Gerrit Jan Kok. Kok adviseerde een coalitie te vormen met SGP, ChristenUnie en CDA. Ook adviseerde hij om weer te gaan werken met drie wethouders, gezien de ontwikkelingen en de grote opgaven die er liggen. Tijdens de raadsvergadering ook het eindverslag van formateur Gerald de Haan.

Lees ook: Brede coalitie geadviseerd, Gerald de Haan formateur

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen