Minister van der Wal bezoekt vleeskalverhouderij Troost

Op maandagmiddag 9 mei 2022 tegen half twee was het een drukte van belang op het erf van kalverhouder Jan Troost. Diverse personen en vertegenwoordigers van organisaties waren uitgenodigd.

Op uitnodiging van SGP-Tweede Kamerlid Roelof Bisschop kwam ‘Hare Excellentie’ Christianne van der Wal-Zeggelink, de minister van Natuur en Stikstof een werkbezoek brengen aan Troost Vleeskalverenhouderij. Een deel van de kinderen Troost en een schoonzoon waren hierbij aanwezig. De minister meldde in het voorbijgaan nog dat er tijdens de rit vliegjes op de voorruit kwamen, een goed teken.

Na een korte kennismaking, nodigde dagvoorzitter Klaas Slager de gasten uit voor een koffiemoment op het overdekte terras omhuld met windbreekgaas. Geserveerd met een Staphorster rolletje. Onderwijl vertelde gastheer Jan Troost. De kalverhouder is de derde generatie op het bedrijf gevestigd ter hoogte van het gemaal aan het Dekkersland vlakbij de Buiten Middenweg. Vroeger zat daar een grasdrogerij. Ook de brand in oktober 2016 kwam nog ter sprake.

Daarna gaf de eigenaar een rondleiding. Tijdens een wandeling door het gangpad langs de verblijven werd even stilgestaan waarbij het automatische voersysteem aangestipt werd. Elk kalf krijgt ‘persoonlijk’ zijn portie, daardoor is er meer tijd over voor andere dingen. Er zijn twee aparte stallen, de ene met 850 vleeskalveren en de andere met 550 rosékalveren. Het bedrijf ligt op enkele honderden meters afstand van Natura 2000 gebied ‘De Olde Maten’.

Aan de achterkant werd de luchtwasser van AAC met meethistorie getoond waarmee de stallucht met behulp van zwavelzuur (H₂SO₄) gezuiverd wordt van ammoniak (NH3). De zo verkregen ammoniumsulfaat (NH₄)₂SO₄ wordt afgevoerd als vloeibare kunstmeststof. Deze luchtwasser draait al vanaf de nieuwbouw van de tweede stal in 2011. Tenslotte was er ruim aandacht voor de mestscheider. Van mest tot mestkorrel, met NVWA certificaat. Arjan Mensink van MW techniek uit Tubbergen probeerde vergeefs de minister toezeggingen te laten doen om de techniek mee te laten tellen in de berekeningen.

Op het eind van het bezoek werd nog een groepsfoto gemaakt met het gezin. De minister had bij aankomst meteen respect voor het echtpaar met twaalf kinderen, zelf moeder van vier kinderen. Daarna zijn nog twee adressen bezocht, mogelijk daarover later nog meer. Vanuit politiek en bestuur waren aanwezig; gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher, burgemeester Jan ten Kate, wethouder Lucas Mulder en de raadsleden Hendrik Troost en Roelof Slager. Vanuit het waterschapsbestuur kwam Jan Visscher.

Lees ook: Minister Schouten bezoekt melkveebedrijf familie Spiker

Cookieinstellingen