Genieten van de smaak van vroeger in Veldschuur Rouveen

Foto: Streeknieuws

De Veldschuur Bid en Werk in Rouveen stond woensdag weer in het teken van de jaarlijkse oogstdag. Bijzonder deze keer was de aanwezigheid van Cora Vandepoel uit Delft. Met haar bedrijf De Historische Keuken reist ze door Nederland om mensen letterlijk de smaak van het verleden te laten beleven.

Kinderen konden gratis proeven wat de jagers en verzamelaars in de steentijd aten. Hoe zag hun diner eruit? Wat hadden de Romeinen eigenlijk op tafel staan? Vandepoel schreef eerder al een Romeins kookboek. De jeugd at kloosterkoeken van speltmeel, naar een recept uit het jaar 1100, maar ook waren er tal van graanbereidingen uit de oertijd te proeven, afgemaakt met honing of room. Veel energie, want vroeger werd er hard gewerkt. Lekker? Over smaak valt wel degelijk te twisten. Later op de avond was er nog een historisch buffet. Liefhebbers konden zich voor 35 euro intekenen. De belangstelling viel wat tegen.

De volledige dag was door de Veldschuur, in samenwerking met de Stichting Werkgroep Archeologie Regio Staphorst en de AWN, afdeling IJsseldelta-Vechtstreek op poten gezet. Er waren oude ambachten te zien en te doen, de houtoven brandde en de expositie in de veldschuur van de allermooiste bodemvondsten was nog verder uitgebreid  met stenen bijlen uit Rouveen en vondsten uit de petgaten van Hasselt.

‘Afval, Rovers en Goden’ heet deze tentoonstelling die de komende maanden nog is te zien  Afval, vanwege de vondsten in de petgaten, ‘Rovers’ vanwege de Schat van Staphorst, de buit van een roofmoord uit 1941 die te zien is en ‘Goden’, omdat de bijlen aan de goden werden geofferd, net zoals de bronzen Ring van Rouveen die vorig jaar boven water kwam, 2500 jaar oud. Ook die is te bewonderen, zij het dat het om een replica gaat die speciaal voor de tentoonstelling werd gemaakt.

De Veldschuur Bid en Werk pakt dit jaar groots uit met alle activiteiten. Het educatief centrum in de Olde Maten bestaat namelijk precies tien jaar.

Lees ook:

Cookieinstellingen