Kleurenwandeltocht door en rond De Leijen en veel verder

Naast de avondvierdaagse organiseert SWOS jaarlijks een tweetal langere wandeltochten. Door onvoorziene weersomstandigheden moest de voorjaarstocht van afgelopen maart worden afgelast. Extra blij is de organisatie daarom met de geslaagde kleurentocht op de eerste ‘herfstdag’ van 2019.

Iets over negen waren er al bijna 50 mensen met de 40 kilometer route gestart en evenveel met de 30 kilometer. Om elf uur stond de totaalteller op 415 deelnemers, om uiteindelijk om één uur op 450 te eindigen. Zoals altijd bleek de 20 kilometer route het meest populair te zijn. Start en eindpunt was zaal Spoorzicht in Staphorst, met rondom voldoende gratis parkeergelegenheid.

Het bestuur had voor zowel de ervaren als de minder ervaren lopers een zestal prachtige routes uitgezet. Deze keer voor het eerst een korte afstand van 7,5 kilometer. Voor gezinnen met kinderwagens, wandelwagens, bolderwagens, stepjes en loopfietsjes. Ook bedoeld voor rolstoelers. De tochtleider was Gerrit Lindenholz, hij kende alle routes. SWOS is aangesloten bij de KWBN.

Tot op het laatste moment moest de route worden gewijzigd. Alle routes zouden kort na de start een stukje over het nieuwe industrieterrein de Bullingerslag lopen. Daar werd echter deze dag een autorodeo gehouden. Hoewel er vergunning was leek het de organisatie niet verstandig de wandelaars tussen de aanvoer van racevehikels door te laten lopen maar rechtdoor over de Akkerweg.

Alle afstanden zijn voor minimaal de helft onverhard en gaan allemaal over verkeersluwe wegen en paden. De kortere afstanden voerden onder andere langs het Zwarte Veentje en via de Leijen weer terug. De langere afstanden hadden een aantal extra lussen door de Kievitshaar en IJhorst en een stukje Reestdal, maar sloten steeds weer aan bij de kortere afstanden.

De rustplaats voor alle afstanden was bij de firma K. H. Kooiker aan de Berkenstouwe. Voor de langere routes was er een rust in de kantine VV IJhorst en bij camping de Dassenburcht in Punthorst. Volgend voorjaar op zaterdag 21 maart 2020 staat er een wandeltocht vanuit Kulturhus “De Spil” Kon. Julianalaan 10 in Nieuwleusen op de SWOS-agenda.

Lees ook: Wandeltochten rond Möppelt afgelast wegens nattigheid

Dossier:
Cookieinstellingen