Dodenherdenking 2019 toespraken en kranslegging

Na de bijeenkomst in de kerk en de stille tocht naar het marktplein, startten hier de plechtigheden met stilte na het taptoesignaal, zingen van het volkslied, toespraken en kransleggingen.

Op een groot LED-scherm geregeld door Boessenkool Computers waren de verrichtingen te volgen. De burgemeester hield een toespraak, met daarin speciale aandacht voor Jan Brakke die omkwam op Tweede Pinksterdag 13 mei 1940 in de Slag om de Grebbeberg.

Hij werd op 9 februari 1913 als oudste zoon van Arend Brakke en Jentje Mokken geboren. Jan woonde met zijn ouders op Gemeenteweg 157, daar woont nu nog een kleinzoon van hem met zijn gezin. Na de lagere school ging hij – dat was zo de gewoonte – aan het werk thuis op de boerderij. Al vanaf zijn 18e jaar was hij lid van de Vrijwillige Landstorm in Zwolle. In 1933 moest hij in dienst. Na zijn opleiding ging hij met groot verlof. Bijzonder is dat hij op schrikkeldag 29 februari 1936 trouwde met Grietje Heide.

Op 29 augustus 1939 werd Jan opgeroepen voor de mobilisatie. Zijn vrouw en 9 maanden oude dochtertje in Staphorst achterlatend, vertrekt hij naar Doesburg. Toen enkele maanden later de oorlog uitbrak was Jan gelegerd op de Grebbeberg. De strijd bij de Grebbeberg was verschrikkelijk. De burgers worden geëvacueerd. Soldaten blijven achter. Het is echt oorlog. Op Pinksterzondag is de strijd op het hoogtepunt. Het regent granaten, het vuren gaat onophoudelijk door.

Een overlevende schreef: ‘Dan nadert het verbeten hoogtepunt van de gevechten om de Grebbeberg. We denken weemoedig aan onze kameraden waaronder Jan Brakke die in de kop van de Grebbe zitten, waar dood en verderf heerst. We kruipen ineen als een gierende granaat dicht bij ons neerploft, of wanneer een vliegtuig een salvo geeft. Er komt een volttreffer op de commandopost van kapitein Vahl, 100 meter bij ons vandaan. Even later horen we dat 5 van de 10 jongens gedood zijn.’

Klaas-Jan Boessenkool leverde als achterkleinzoon van Jan Brakke en oud lid van de Jongerenraad een bijdrage, hij droeg daarbij ook twee gedichten voor.

Lees ook: Dodenherdenking 2019 bijeenkomst en stille tocht (video)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen