Wim Akster (45) vecht tegen de hongersnood in Malawi

Foto: Eelco Kuiken

Oud-Staphorster Wim Akster (45) doet er alles aan in Malawi mensen van de hongerdood te redden en deze vergeten ramp in Nederland onder de aandacht te brengen.

Wim Akster woont en werkt al ruim zes jaar voor Timotheos in Malawi. Hij is zeven weken terug in Nederland om de ellende onder de aandacht te brengen en geld in te zamelen. Deze week stapt hij weer op vliegtuig om geestelijk opgeladen weer aan de slag te gaan in het zuiden van Afrika.

Wim Akster werkt in Malawi voor de Stichting Timotheos, opgericht vanuit de Reformed Presbyterian Church. De organisatie houdt zich bezig met onderwijs, armoedebestrijding en hulp aan zo’n 600 weeskinderen die in kindzorgcentra worden opgevangen. Ook geeft ze studiebeurzen aan jongeren. Eveneens steunt de organisatie kleinschalige projecten die de leefbaarheid verbeteren.

Aan kinderen en volwassenen in Malawi Gods Woord bekendmaken, dat is het fundament van alle werkzaamheden die Wim Akster en Timotheos Foundation doen. Momenteel is Akster met hele andere dingen bezig: mensen redden van de hongerdood.

Vorig jaar werd zijn regio in Malawi getroffen door een overstroming, waardoor alle oogsten verloren gingen. Dit jaar is het veel te droog en ook nu brengt het land niks op. Twee uitersten in een jaar tijd. Komt door El Ninjo zeggen de geleerden. Het gevolg: een ongekende hongersnood in zuidelijk Afrika die met name de allerarmsten op het platteland treft. Vooral Malawi wordt hard getroffen.

“Vooral kinderen en bejaarden sterven. Moeders kunnen door voedseltekort geen borstvoeding geven, waardoor de kleintjes uitgemergeld rondlopen. Ik ben eigenlijk al anderhalf jaar bezig met het redden van mensen en vooral kinderen. De andere werkzaamheden heb ik gedelegeerd. Hier in Nederland weten de mensen niet wat zich daar afspeelt. Ik beschouw het als mijn taak om deze ramp onder de aandacht te brengen en geld in te zamelen. Een druppel op een gloeiende plaat, zeggen de mensen. Je zult maar net onder die druppel staan, is dan altijd mijn antwoord.”

Wim rijdt het hele land door om – vooral in het noorden – zakken maïs in te kopen om deze vervolgens uit te delen in het zuiden. Ook levert hij het voedsel af op kinderafdelingen van ziekenhuizen. Corruptie, lieden die er een slaatje uit willen slaan, Akster komt van alles tegen “Door de ellende accepteren veel mensen gelukkig niet meer dan een lokale chief er met de helft van het voedsel vandoor gaat. Mensen staan op voor hun rechten, dan is een geluk bij een ongeluk. Met de overheid doen wij niks. Die is onbetrouwbaar.”

In de tijd dat hij in Nederland was, hield Akster lezingen bij kerken, scholen en bedrijven. “Het klinkt heel plat, maar we hebben simpelweg geld nodig om voedsel te kunnen kopen. Er blijft niks aan de strijkstok hangen. Wij krijgen een laag salaris en alles wat voor de honger wordt gegeven, gaat naar de mensen.”

Lees ook: