Buren De Witte Bergen ongerust over komst vluchtelingen

Foto: Eelco Kuiken

Eigenaren van recreatiehuizen op bungalowpark De Witte Bergen zijn ongerust. Het gerucht gaat dat er vluchtelingen komen op de voormalige camping De Witte Bergen, nu een braakliggend terrein. Ook een buurondernemer is ongerust. De gemeente is ook op de hoogte van de verhalen.

De komst van vluchtelingen is niet aan de orde. Dat zegt Hans Tadema, eigenaar van camping De Witte Bergen, een al jaren braakliggend terrein naast het Hogenboom-bungalowpark met dezelfde naam. Hij wil het terrein gaan inrichten met bungalows. Eerst komt er een showmodel en daarom legt een bedrijf momenteel het leidingwerk aan voor licht en water.

Een van de medewerkers die bezig was met het graven van sleuven zou tegen nieuwsgierigen gezegd hebben ‘dat hier vluchtelingen komen’. Een verhaal was geboren. Niet zomaar een verhaal, want het gerucht ging dat er 200 prefab woningen zouden komen met elk twee of drie vluchtelingen. Buren zagen de waarde van hun bezit kelderen en hoe zat het met de veiligheid? Er is immers één uitgang aan de Koedrift.

Volgens eigenaar Hans Tadema is het vluchtelingenverhaal niet aan de orde. Hij wil het terrein volgens het bestemmingsplan inrichten en momenteel maakt hij hiervoor plannen. Hij wil dit al langer, maar er kwamen kinken in kabels. Of er komen grote kavels met twintig tot veertig vakantiehuizen of het worden er rond de honderd op kleinere kavels. Het terrein waar het om gaat, is tien hectare groot. ‘We zijn er nog niet uit’, zegt Tadema, die woensdag hierover een gesprek had met de gemeente Staphorst.

Ook bij de gemeente Staphorst waren de geruchten doorgedrongen over vluchtelingen in IJhorst, maar ook hier zei Tadema deze week dat het niet aan de orde is. Hij erkent wel dat hij vorig jaar contact heeft gelegd met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) over De Witte Bergen. Daar bleef het verder bij. ‘Als het COA of andere partijen mij benaderen of er mogelijkheden zijn, dan zal ik de laatste zijn die zegt dat dit niet zo is’, zegt Tadema.

Lees ook:

Dossier: