Toch Dodenherdenking in Rouveen voor nabestaande

Foto: Oranjevereniging Rouveen

De Oranjevereniging Rouveen heeft op 4 mei 2020 toch een herdenking gehouden bij de zeven oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Meidoornlaan in Rouveen. Dit is opgenomen zodat het thuis alsnog beleefd kan worden. In onderstaande video is deze opname te zien.

Al tientallen jaren houdt de Oranjevereniging een kleinschalige herdenking op de begraafplaats aan de Meidoornlaan om de zeven militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Rouveens grondgebied zijn gesneuveld te eren. In verband met 75 jaar bevrijding was er het plan om er dit jaar extra aandacht aan te besteden.

Ondanks de huidige omstandigheden zijn deze plannen doorgezet, echter zonder publiek. Belangrijke drijfveer hiervoor was dat normaliter bij de geannuleerde festiviteiten van de Stichting 75 jaar bevrijding Staphorst-Rouveen e.o. in april een nabestaande van één van de gesneuvelde militairen zou zijn overgekomen uit Nieuw-Zeeland.

De dochter van Arthur McCarthy zou het graf van haar vader op dat moment voor het eerst hebben bezocht. Helaas heeft dit niet zo mogen zijn en heeft de Oranjevereniging Rouveen na beraad besloten de herdenking op 4 mei door te laten gaan en op te nemen, zodat de beelden hiervan kunnen worden opgestuurd naar mevrouw McCarthy.

Tijdens de herdenking was er een kranslegging namens de Oranjevereniging Rouveen ter nagedachtenis aan allen die binnen Nederland of daarbuiten slachtoffer zijn geworden van oorlogsgeweld. Naast twee minuten stilte speelde Christelijke muziekvereniging Prinses Margriet de taptoe en bracht het Wilhelmus ten gehore.

Nadat het volkslied gezongen was, heeft Jouke van Pijkeren (11) zijn zelfgeschreven gedicht voorgedragen met de titel: Vrijheid. Tevens werden er bij elk graf bloemen gelegd en werd op speciaal verzoek van mevrouw McCarthy het gedicht Ode of Remembrance voorgedragen. Dit gedicht wordt traditiegetrouw voorgedragen bij herdenkingsbijeenkomsten in Nieuw-Zeeland.

Door de huidige omstandigheden heeft ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding in april het Pop-up Museum ‘75 jaar bevrijding Rouveen’ en het evenement Het Grootste Bevrijdingskoor van Nederland geen doorgang kunnen vinden. De Oranjevereniging Rouveen en de Stichting 75 jaar bevrijding Rouveen-Staphorst e.o. beraden zich over een moment waarop dit alsnog kan plaatsvinden.

Lees ook: The Last Post als eerbetoon aan gevallenen in Rouveen (video)