Onderschrift `Jodenweg` op straatnaambord Afschuttingsweg

Foto: Gemeente Staphorst

Op donderdag 3 oktober 2019 in alle vroegte (om 7:30 uur) heeft burgemeester Theo Segers samen met kinderen van basisscholen De Triangel en De Levensboom het vernieuwde straatnaambord voor de Afschuttingsweg onthuld. Het bord heeft nu het onderschrift ‘Jodenweg’ gekregen. Dominee Van Vreeswijk droeg een gedicht van Koos Geerds voor.

Heel laat in de avond ervoor op 2 oktober 2019 zat “Theo Segers de burgemeester van Staphorst waar Rouveen onder valt” om 23:29 uur in de studio van Radio 1 voor een interview met Herman van der Zandt, een van de presentatoren van het radioprogramma: “Met het Oog op Morgen”. Zie en beluister onderstaande video of het audiofragment.

Precies 77 jaar geleden op 3 oktober 1942, in dat jaar de Joodse feestdag Jom Kippoer, werden de Joodse mannen van kamp Conrad ’s morgens afgevoerd naar Meppel, vanaf waar zij doorreisden naar Westerbork, en vervolgens nog veel verder. Slechts een handjevol keerde terug.

Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog waren Joodse dwangarbeiders gehuisvest in werkkamp Conrad. Zij deden allerlei verschillende werkzaamheden, waaronder het aanleggen van wegen rondom Staphorst en Rouveen. De Afschuttingsweg was één van die wegen.

Het was een initiatief van basisschoolkinderen. Zij stuurden een jaar geleden een brief aan de burgemeester waarin zij verzochten de Afschuttingsweg helemaal te vervangen door Jodenweg. Maar het veranderen van een straatnaam is een kostbare en tijdrovende procedure, en beide partijen kwamen overeen dat een onderschrift ook een mooi gebaar zou zijn.

De onthulling van het straatnaambord was dan ook meer dan een onthulling. Er vond een kleine herdenking plaats en de bedoeling is dat men elkaar door het zien van het bord vragen gaat stellen. “Het is belangrijk dat we hierover blijven praten. Dat we de verhalen delen en dat deze worden doorverteld, generatie op generatie”, aldus burgemeester Segers.

Lees ook: Rouveense kinderen geven straat de naam Jodenweg

#mecmuziek vroeg uit de veren vandaag. #mooimoment #gedenken #muziek . Samen met onze zangleerling Zara speelden we…

Geplaatst door Mec Muziek op Woensdag 2 oktober 2019