Vijftienduizend leerlingen komen in actie tegen zwerfvuil

Foto: Gemeente Staphorst

Op maandag 3 april heeft wethouder Krale het startsein gegeven voor Natuurlijk Schoon op de Willem de Zwijgerschool in Staphorst. De school gaat samen met 15.000 andere leerlingen uit 18 ROVA-gemeenten de straten op om de omgeving van hun school vrij te maken van zwerfvuil.

Voorzien van opvallende hesjes en handschoenen, gewapend met knijpertjes en vuilniszakken, hebben de kinderen in de omgeving van de school zwerfvuil opgeruimd. Ze werden daarbij begeleid door leerkrachten en ouders. Het ingezamelde zwerfvuil werd door ROVA opgehaald.

In Staphorst doen deze week 9 scholen mee. Wethouder Krale is speciaal naar de school gekomen om het startsein te geven voor Natuurlijk Schoon. “Iedereen voelt zich fijner in een schone omgeving, daarom is het heel goed dat jullie je hiervoor inzetten. Om jullie te bedanken voor jullie inzet krijgen jullie een speciaal cadeau voor op het schoolplein”, aldus de wethouder.

Alle scholen die dit jaar meedoen met de opschoonactie Natuurlijk Schoon ontvangen als cadeau een knikkertegel voor op het schoolplein. NederlandSchoon heeft de knikkertegel beschikbaar gesteld aan alle scholen die meedoen met het opruimen van zwerfvuil. Van maandag 3 tot en met vrijdag 7 april doen 217 scholen mee aan de week van Natuurlijk Schoon.

Wethouder Krale: “Het is een heel bijzondere knikkertegel! Hij is namelijk gemaakt van gerecycled plastic”. Naast de knikkertegel heeft iedere school een educatieve video gekregen waarin te zien is welke producten gemaakt kunnen worden van plastic, wanneer je je afval goed scheidt.

Natuurlijk Schoon is een samenwerkingsproject dat geïnitieerd is door ROVA. In samenwerking met 18 ROVA-gemeenten en scholen uit het basisonderwijs wordt zwerfvuil opgeruimd en worden de leerlingen bewust gemaakt van het belang van een schone leefomgeving.

Lees ook: