Burgemeester bezoekt de oudste tweeling van Staphorst

Links Tinie, rechts Dinie, de burgemeester van Staphorst in het midden.
Foto: Burgemeester Segers

Tinie Vos-Brinkman en Dinie Vos-Brinkman zijn samen de oudste tweeling van de gemeente Staphorst. Ze zijn samen 160 jaar geworden. Vrijdag vierden de dames hun 80e verjaardag. Zaterdag was er groot feest bij Het Vosje in IJhorst.

Ook burgemeester Theo Segers van de gemeente Staphorst kwam het duo gelukwensen. Samen 160  jaar, dat is redelijk uniek. Tinie woont in IJhorst en Dinie in Staphorst. Tinie heeft een zoon en een dochter, Dinie had twee zonen, een ervan overleed in 1992 bij een ongeval.

Niet alleen zijn de dames onafscheidelijk en bellen ze elkaar elke dag, ook trouwden ze met twee broers, geen tweeling, dat ontbrak er nog aan. Tinie huwde Bertus Vos; hij overleed in 2009 en Dinie trouwde met Klaas Vos. Dinie en Klaas zijn al 53 jaar getrouwd. Zelfs hun echtgenoten haalden de dames in het begin wel eens door elkaar. “Stonden ze de verkeerde te zoenen.”

Tinie en Dinie zijn het tiende en elfde kind van een groot boerengezin. Nakomertjes. Ze kopen vaak samen hun kleren, ze gaan samen naar de kapper, de pedicure en beiden lopen ze met een rollator. Eerst viel Dinie van de fiets en even later Tinie. Een van de dames kreeg problemen met de ogen na een operatie en prompt had ook de zus hier ook last van.

Had de ene zus een slijmbeursontsteking, dan had de andere zus het ook. Als Tinie naar de dokter gaat, krijgt Dinie het recept van de apotheek. Zo gaat het al tachtig jaar. Dat ze allebei Vos-Brinkman heten zorgt niet zelden voor grote verwarring in de bureaucratische molens. Voor de rest maken Tinie en Dinie het buitengewoon goed.

Ze lijken als twee druppels water op elkaar en op hoogtijdagen trekken ze ook nog eens dezelfde outfit aan. Zelfs familie haalt ze dan door elkaar, ook zaterdag weer. Zijn ze dan toch niet een beetje verschillend? Tinie: “Ik ben meer haantje de voorste en Dinie is wat gevoeliger.”

Vanaf hun 65e verjaardag houden ze elke vijf jaar een groot feest als ze jarig zijn. Veel familie en vrienden komen dan feestvieren. Tinie en Dinie zijn dan het stralende middelpunt en ze genieten dan met volle teugen. Over vijf jaar weer? “We hopen het. We voelen ons goed.”

Lees ook:

Dossier: