RIVM verklaart sporten op rubbergranulaat veilig

Foto: RTV Rijnmond

Het RIVM heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar het risico van sporten op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat. Het RIVM komt tot de beoordeling dat het verantwoord en veilig genoeg is.

De korrels in kunstgrasvelden worden rubbergranulaat genoemd. In rubbergranulaat zitten heel veel verschillende stoffen, maar deze komen slechts in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij. Dat komt doordat de stoffen min of meer in het granulaat zijn ‘opgesloten’. Hierdoor is het schadelijke effect op de gezondheid praktisch verwaarloosbaar.

Rubbergranulaat is fijngemalen rubber en zorgt ervoor dat het kunstgrasveld zoveel mogelijk dezelfde eigenschappen krijgt als een gewoon natuurgrasveld. Dit rubbergranulaat wordt veelal gemaakt van oude rubberproducten zoals versnipperde autobanden, die op deze wijze hergebruikt worden. Uit onderzoek blijkt dat er in deze rubberkorrels stoffen zitten die mogelijk kankerverwekkend zouden kunnen zijn.

Situatie in Staphorst

In de gemeente Staphorst is bij SV Rouveen anderhalf kunstgras-voetbalveld ingestrooid met rubbergranulaat. Deze vereniging is door de gemeente geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek. De gemeente Staphorst ziet geen aanleiding om van de (gezamenlijke) lijn van het RIVM, Vereniging Sport en Gemeenten, GGD GHOR, ministerie van VWS en KNVB af te wijken. Dat betekent dat er gewoon gesport kan blijven worden op de kunstgrasvelden.

Ander en eerder onderzoek

Momenteel wordt er ook nog onderzoek gedaan door de ECHA (European Chemicals Agency) naar het rubbergranulaat en de effecten ervan op de gezondheid van mensen. Dit op verzoek van de Europese Commissie. De uitkomst daarvan is nog niet bekend. De resultaten worden rond februari 2017 verwacht.

Ook in 2008 heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) al onderzoek gedaan naar de veiligheid van de rubberkorrels. Ook toen bleek dat de korrels geen risico met zich meebrengen voor de gezondheid van mensen die sporten op kunstgrasvelden.

Standpunt bestuur SC Rouveen

Het bestuur van SC Rouveen heeft kennisgenomen van de verschillende berichten. `We hebben daarbij ook kennisgenomen van de uitkomsten van het onderzoek van het RIVM dat het verantwoord c.q. veilig om te kunnen voetballen op de kunstgrasvelden. Op grond hiervan zien wij als bestuur geen reden om hier van af te wijken. Neemt niet weg dat wij de ontwikkelingen rondom kunstgras en gezondheid ook in de toekomst zullen blijven volgen’.

Ook de gemeente Staphorst blijft, als eigenaar en verhuurder van de velden de ontwikkelingen rondom kunstgras en gezondheid nauwlettend volgen, zodat daar in de toekomst rekening mee gehouden kan worden bij besluitvorming over aanleg en onderhoud van kunstgrasvelden. Op de website van RIVM is de meest actuele informatie te vinden over sporten op rubbergranulaat. Ook heeft het RIVM een publieksinformatielijn geopend voor mensen met vragen: 0800-0480.

Aanleiding en alternatieven

In het programma Zembla – ‘Gevaarlijk spel’ op woensdagavond 5 oktober is aandacht geweest voor de rubberkorrels die zich bevinden op kunstgrasvelden. Naar aanleiding daarvan zijn 36 Kamervragen gesteld. Als alternatieven voor rubbergranulaat wordt naast TPE (thermoplastisch elastomeer, een synthetische rubber) ook kokos en kurk genoemd. Kokos kan bij sommige personen leiden tot allergische reacties. Kurk blijft lang vochtig hetgeen schimmelgroei bevordert.

Zie ook:

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen