Oorlogsslachtoffers door toenemend aantal jongeren en ouderen herdacht

Foto: Gemeente Staphorst

Op maandag 4 mei zijn in de Gereformeerde kerk ‘De Bron’ en op het marktplein de gevallenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

In de kerk hield ds. P.M. van der Meulen een overdenking naar aanleiding van Psalm 46. Mevrouw F. Visscher-Buitenhuis gaf een impressie van haar ontmoeting met een Syrische vluchteling in Jordanië. Ook drie leerlingen van CNS Staphorst werkten aan de herdenkingsbijeenkomst mee. Eén van hen liet buiten de kerk enkele duiven los met een verwijzing naar de inzet van postduiven in de oorlog en naar de vredesduif als symbool van vrede.

Na een stille tocht werd op het marktplein een plechtigheid gehouden. Burgemeester J.D. Alssema riep in zijn toespraak op tot verdraagzaamheid en het zoeken van vrede, te beginnen in eigen leefomgeving. Leerlingen van de ds. Harmen Doornveldschool legden samen met de burgemeester de krans van het gemeentebestuur. Twee leerlingen van de Koning Willem-Alexanderschool legden een krans in het kader van het project Adopteer een Monument. Ook andere deputaties legden bloemstukken.

Nabestaanden van de slachtoffers en een lange rij van inwoners, zowel jong als oud, liepen daarna als eerbetoon langs het monument.

Dossier: