Unieke verzameling schaatsen Bonthuis nu in Veldschuur

Foto: Andrea Gulickx

De heer Bonthuis, die zo’n twintig jaar geleden begon met het verzamelen van schaatsen, heeft inmiddels ruim 300 paar in zijn bezit. Deze unieke collectie schaatsen kan nu bewonderd worden in De Veldschuur.

Een boekje van A.C. Broere “Schaatsen en schaatsmakers in de 19e en 20e eeuw” was voor hem de grote inspiratiebron om met het verzamelen te beginnen. In het begin had hij geen notie van de grote verscheidenheid aan schaatsen. Maar nu ziet hij in één oogopslag of hij met een bijzonder exemplaar te maken heeft.

De eerste schaatsen dateren van rond 1225. Het was niet veel meer dan een bot of een pees. Glissen werden ze genoemd en Bonthuis heeft er één in zijn collectie. Veel oude schaatsen zijn ook te zien op de schilderijen van Breughel en Avercamp. Een gedeelte van zijn collectie is tot eind februari te bewonderen in De Veldschuur.

Begin januari 2014 ging Andrea Gulickx op bezoek bij Henk Bonthuis in Den Ham, de Winkler Prins van het schaatsen. Hij heeft meer dan 200 soorten schaatsen in zijn verzameling. `Wat een passie heeft die man voor schaatsen`. Klik hier voor foto’s uit deze reportage (een stuk naar beneden scrollen). Zie ook deze link.

Lees ook: