Van Oosten: `Passie voor Jezus leidt automatisch tot groei`

Foto: Jeffrey Schipper

Johan van Oosten en zijn vrouw Daniëlle zijn sinds vorig jaar voorgangersechtpaar van Christengemeente Bethel. Iedere zondag begroeten zij zo’n 200 bezoekers.

“Voorganger zijn is één van de mooiste dingen die er is,” vertelt Johan. In zijn tienerjaren was Johan even klaar met het christelijk geloof. “Als 16-jarige had ik er helemaal niets meer mee. Ik ben dan ook jarenlang niet meer in de kerk geweest.”

Totdat Johan door bekenden werd uitgenodigd om een doopdienst bij te wonen. In de gemeente waar hij nu leiding aan geeft. “Het raakte mij dat ik mensen ontmoette met een passie voor Jezus. Ik wist dat er een God was, maar wist niet precies hoe of wat. Die doopdienst heeft mij in mijn zoektocht op het juiste spoor gezet.” Een week na de doopdienst werd Johan opnieuw uitgenodigd. “In eerste instantie had ik er geen zin in, maar ik ben toch meegegaan. In die volgende dienst heb ik voor het eerst een duidelijke keuze voor Jezus gemaakt.”

Geen oudstenteam

Sinds vorig jaar is Johan voorganger van Christengemeente Bethel. In tegenstelling tot andere evangelische gemeenten is er in Staphorst geen sprake van een oudstenteam. Bethel heeft een adviesraad en bestuur en als voorgangersechtpaar geven mijn vrouw en ik leiding aan coördinatoren die diverse taken onder hun hoede hebben. Denk bijvoorbeeld aan kinderwerk, jongeren en muziek. Deze coördinatoren vormen met elkaar een kernteam. Daarnaast zijn er coördinatoren van de meer praktische gebieden zoals bijvoorbeeld beheer.”

Johan is ervan overtuigd dat God hem heeft voorbereid om de kerkelijke gemeente te leiden. “Tien jaar geleden ervoer ik al de roeping om onze gemeente te leiden. Het heeft dus nog een tijd geduurd voordat het eenmaal zover was. Ik denk dat God ons eerst wilde voorbereiden en toerusten.” In dat voorproces is Johan ook op een andere manier over leiderschap gaan denken. “Toen ik over het leiderschap nadacht, was ik vooral gericht op knelpunten. Maar ik heb geleerd om problemen om te zetten in uitdagingen. Dat is een andere manier van denken en dan is voorganger-zijn het mooiste dat er is.

Wanneer je gericht bent op omstandigheden is, is deze bediening erg lastig. Daarom proberen mijn vrouw en ik onze blik voortdurend te richten op Jezus Christus. Dat geeft zoveel energie en kracht. Dat sluit volgens mij ook aan bij het karakter van God. Ook Hij is altijd uit op het vinden en aanreiken van oplossingen.”

Uitbreiding

De Christengemeente bestaat alweer 32 jaar. Het gaat goed met de kerk. Zo goed dat uitbreiding min of meer noodzakelijk is. De gemeente organiseert op zondag twee diensten op hetzelfde tijdstip: een dienst voor (jong)volwassenen en een eigen dienst voor kinderen. “Als we kinderen duidelijk willen maken wie Jezus is, moet je volgens mij een andere taal spreken. Daarom houden we twee diensten. Uitbreiding kunnen we wel gebruiken, omdat de kinderdiensten door de groei nu in een ander gebouw plaats vinden en we deze diensten graag ook in het eigen gebouw willen houden. Ook willen we ruimte creëren zodat we door kunnen groeien in de gewone diensten.

Wanneer een kerk “vol passie is voor Jezus” is leidt dat volgens Johan automatisch tot groei, zowel geestelijk als in aantallen. “Ons hart gaat er naar uit dat elke inwoner van dit gebied de overweldigende rijkdom in Jezus leert kennen.” “Groei is het logische gevolg wanneer mensen de genade van God leren kennen. Die groei zit ‘m ook in herstel van personen en relaties. Elke week horen we diverse getuigenissen van mensen dat God voorziet en herstelt. We geloven dat een relatie met Jezus hierin centraal staat. Dat leidt tot vrijheid en herstel. Ik blijf het bijzonder vinden hoe mensen in de kerk nieuwe hoop vinden. Waar mensen Jezus ontmoeten, veranderen mensenlevens. Een relatie met Jezus is daarom veel beter dan symptoombestrijding.”

De 42-jarige kerkleider wijst op het belang van “leven als een bron”. “Soms hebben we het idee dat we telkens terug moeten naar het kruis. Maar het geheim is volgens mij dat Jezus in ons woont en leven geeft voor elke dag. Door Zijn dood en opstanding hebben we deel gekregen aan Gods genade. Hij heeft de straf voor de zonde gedragen en daarmee onze schuld betaalt. Daarom zei Jezus in Zijn tijd op aarde: ‘maar wie het water drinkt dat ik hem geef, zal nooit meer dorst krijgen. Het water dat Ik geef, zal in hem een bron worden waaruit water opwelt dat eeuwig leven geeft.’”

Lees ook:

Cip.nl-bethel-van-oosten

article
7800
Johan van Oosten: `Passie voor Jezus`
Johan van Oosten en zijn vrouw Daniëlle zijn sinds vorig jaar voorgangersechtpaar van Christengemeente Bethel. Iedere zondag
https://staphorst.nieuws.nl/entertainment/7800/johan-van-oosten-passie-voor-jezus-leidt-automatisch-tot-groei/
2015-11-17T16:35:45+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/315/2015/11/17162828/Cip.nl-bethel-van-oosten.jpg
bethel, kerken
Entertainment