Mannenkoor Stappester Diekzangers viert weer jubileum

Foto: Streeknieuws

Een heel bijzonder meezingmannenkoor in Staphorst viert vrijdagavond 9 oktober in Spoorzicht het 12,5-jarig jubileum. De Stappester Diekzangers jubileren en dat doen de heren met een avondvullend programma.

Het is een mannenkoor bestaande uit 27 leden. Vrouwen doen niet mee. Behalve eentje dan. Marie Veen, de echtgenote van dirigent en muzikaal leider Bé Veen, bespeelt de toetsen. Ze geniet tussen haar heren. Ondertussen moet ze goed opletten, want manlief Bé probeert als dirigent iedereen op sleeptouw te nemen.

Zwart overhemd, das en riem met Staphorster stipwerk. Zingen over Staphorst, mooie meezingers, zeemansliederen, eigen nummers en muziek van anderen. Het moet goed klinken, maar de gezelligheid is ook erg belangrijk. Het koor struint de hele regio door om op te treden, veelal in bejaarden- of verzorgingstehuizen. Nog niet zo lang geleden, tijdens een inspiratiereis naar Texel, stonden de heren ook hier te zingen. Middenin een winkelstraat voor de verbaasde en verraste Waddeneilandbezoekers.

“Noem ons geen piraten- of shantykoor. Wij zijn een meezingkoor”, zegt lid Hans Gebben. “De opkomst op repetitieavonden is bijna 100 procent. We vinden het fijn om te zingen”, zegt lid Albert van den Dolder. Harm Vos is de voorzitter van Stichting Stappester Diekzangers die twee jaar geleden het levenslicht zag.

He verhaal begint in 2002 op een feestje van een lid van Voetbalvereniging Staphorst. Diverse heren zingen het feestvarken hartstochtelijk toe. Dat klinkt best aardig. Het is Hans Gebben die het idee opvat om van de zingende heren een echt koor te maken. Het is te leuk om het niet te doen. Op een bierviltje schrijft hij de eerste namen. Het viltje is nog altijd in het bezit van het koor. Het koor de Stappester Diekzangers is geboren. 31 maart 2003 is de echte oprichtingsdatum.

De jubileumavond van de Stappester Diekzangers vindt plaats op vrijdagavond 9 oktober in Spoorzicht, aanvang 20.00 uur. De entree bedraagt 5 euro. Naast de zingende heren en de spelende dame komt ook conferencier Karel van de Kate uit Haaksbergen optreden. Van de Kate is al sinds 1999 actief in Twente. De moderne tijd wordt op de hak genomen, nieuwerwetsigheden, de jachterigheid, voetbal en paardensport, alles komt aan bod.